Tvrtke i karijere
StoryEditor

Sesvetska IG niskogradnja većinski vlasnik Zagreb-montaže

19. Svibanj 2021.
Piše: Antonija Knežević

Većinski paket Zagreb-montaže od Fonda Inspirio kupila je prije nekoliko dana tvrtka IG niskogradnja iz Sesveta. U registru Trgovačkog suda u Zagrebu spomenuta promjena vlasništva vidljiva je od 5. svibnja, no ovu transakciju kao i daljnje planove sa Zagreb-montažom nisu željeli komentirati niti u IG niskogradnji, a ni Uprava Zagreb-montaže nije željela istupiti u medijima i objasniti što ovo preuzimanje znači za budućnost tvrtke. Promjena vlasništva u ovoj građevinskoj kompaniji bila je očekivana budući da je fond privatnog kapitala Inspirio FGS u veljači putem oglasa pozvao zainteresirane za podnošenje ponuda za kupnju i stjecanje 51 posto udjela u Zagreb montaži.

U portfelju Inspirio fonda Zagreb-montaža našla se nakon što je 2018. godine zbog afere s Agrokorom Hanfa oduzela Nexus Private Equity Partnerima odobrenje za rad. Nexus je u Zagreb-montažu uložio 2016. godine dokapitalizacijom, čime je postao vlasnik 51 posto tvrtke. No, zavrzlame oko Zagreb montaže, čiji je većinski vlasnik dotad bio šibenski poduzetnik Vlado Čović, na vidjelo su izašle nekoliko godina kasnije kada se otkrilo da je dio novca namijenjen građevinskoj tvrtci završio kao pozajmica Agrokoru.

Prema revizorskom izvješću KPMG-a Zagreb-montaža Grupa 2019. godinu (podaci za 2020. godinu još nisu objavljeni) završila je s gubitkom od 10,3 milijuna kuna, a konsolidirana normalizirana EBITDA iznosila je 28.5 milijuna kuna. Najveći dio prihoda tvrtka ostvaruje na inozemnim tržištima – u 2019. godini Grupa je u inozemstvu ostvarila 298 milijuna kuna prihoda, a na domaćem tržištu 171 milijun kuna. Krajem 2019. godine Grupa je zapošljavala 948 radnika.

26. svibanj 2024 18:15