Tvrtke i karijere
StoryEditor

Tvrtke ‘u banani‘: Milla u stečaju, Vodoprivreda Daruvar u predstečaju…

29. Siječanj 2020.
Ilija Ivezić, vlasnik Arsenal-Ivezića

Na prijedlog FINE otvoren je stečajni postupak za MILLU iz Zagreba zbog nepodmirenih dugovanja od 1,6 milijuna kuna. Ova kozmetička tvrtka koja se bavi prirodnom kozmetikom, ekološkim deterdžentima i higijensko-toaletnim proizvodima u vlasništvu je Blaženke Hladnik i tvrtke GORE ADRIA (vlasnica Ika Celić), koja je u svibnju prošle godine preuzela udjel Zvonka Hladnika. Dostupni podaci o poslovanju (do 2018.) nisu ukazivali na dramatično stanje. Tvrtka je prethodnih pet godina poslovala pozitivno, s godišnjom dobiti između milijun i dva milijuna kuna, ali je ponajviše zbog neplaćenog poreza na dobit (855.694 kune) dospjela na poreznu 'listu srama'. Zajedno s neplaćenim PDV-om i doprinosima nabili su 1,98 milijuna kuna poreznog duga. Stečajnom upraviteljicom imenovana je Martina Smole (umjesto dosadašnjeg direktora Zvonka Hladnika i prokuristice Ike Celić), a ročište vjerovnika zakazano je za 21. travnja.

Otvoren je predstečajni postupak za VODOPRIVREDU DARUVAR, tvrtku u vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije, koja ima blokiran račun zbog nepodmirenih obveza od 4,3 milijuna kuna. Ukupne obveze prema vjerovnicima su 16,8 milijuna kuna, a tvrtka predlaže da se dug reprogramira bez otpisa i vrati u roku od devet godina s počekom od godine dana. Najveći vjerovnik je RIBNJAČARSTVO KONČANICA, koja je u većinskom vlasništvu VODOPRIVREDE sa 6,1 milijunom kuna regresnog potraživanja zbog sudužništva u kreditu kod PBZ-a, a istovremeno VODOPRIVREDA od RIBNJAČARSTVA potražuje 5,9 milijuna kuna. Ostali veći vjerovnici su ANINO iz Zagreba (tri milijuna kuna), POLJODAR TIM iz Daruvara (2,9 milijuna kuna) i KOLEKTOR KOLING iz Petrinje (1,8 milijuna kuna, a VODOPRIVREDA od matičnog slovenskog KOLEKTORA potražuje 534 tisuće kuna). Ispitivanje tražbina zakazano je za 12. svibnja na Trgovačkom sudu u Bjelovaru.

Jasminka Ivezić nije više suvlasnica ARSENAL-IVEZIĆA iz Varaždina. Jedini vlasnik sad je Ilija Ivezić, koji je, kao i Zlatko Šantavec, direktor. Za tvrtku je u studenome otvoren predstečajni postupak zbog 4,6 milijuna kuna tražbina. Zanimljivost je u tome što je Ilija Ivazić 2013. u Lideru bio ogorčen na tvrtke u predstečaju koje su na javnim natječajima bile povlaštene u odnosu na ostale, a sad se, eto, i njegova tvrtka našla u predstečaju. Najveći vjerovnik je Porezna uprava, kojoj su varaždinski zaštitari dužni 2,4 milijuna kuna. 

Željko Doričić nije više suvlasnik A.K.Z. METALOGRADNJE iz Virovitice, ali je ostao član Uprave, zajedno s Ivanom Šokićem, koji je sad jedini vlasnik. Tvrtka se bavi antikorozivnom zaštitom – počela je radeći za brodogradilište VIKTOR LENAC, a posao je raširila i na plinske platforme. Međutim, našla se u problemima, predstečajna nagodba teška 5,5 milijuna kuna sklopljena je i odobrena još 2013. godine. Račun tvrtke od kraja prošle godine opet je u blokadi.

18. travanj 2024 11:10