Klub izvoznika
StoryEditor

Svjetska trgovina robom u 2021. postavila nove rekorde

11. Prosinac 2021.
John Pearson
Kako pokazuje ažurirani DHL-ov indeks globalne povezanosti za 2021. godinu, porast međunarodne trgovine od sredine 2020. daleko je nadmašio početna predviđanja. Promijenila se samo struktura robe kojom se trguje

Nakon strmoglavog pada na početku pandemije, još prije kraja 2020. godine svjetska trgovina robom vratila se na razinu prije pandemije, a u ovoj je godini postavila nove rekorde – jedan je od zaključaka ažuriranog DHL-ova indeksa globalne povezanosti za 2021. godinu, koji su zajednički objavili DHL i NYU Stern School of Business.

– Mnogi su strahovali da će globalna kriza ugroziti napredak globalizacije. Godinama analiziramo različite međunarodne tokove diljem svijeta i nakon godinu i pol pandemije možemo sa sigurnošću reći da pandemija nije uzrokovala kolaps globalizacije. Nakon početnih padova u 2020., DHL Global Connectedness Index je već ove godine u porastu. Trgovina je pružila spas za zemlje diljem svijeta, a DHL Express je odigrao ključnu ulogu u područjima od distribucije cjepiva do e-trgovine – izjavio je John Pearson, CEO DHL Expressa.

Porast međunarodne trgovine od sredine 2020. daleko je nadmašio početna predviđanja, iako se struktura robe kojom se trguje promijenila više nego inače. Trgovina robom korištenom za borbu protiv pandemije porasla je, a trgovina mnogim drugim proizvodima je pala. U međuvremenu, suprotno očekivanjima da će pandemija uzrokovati pomak ka regionaliziranoj trgovini, trgovina robom u prosjeku 2020. odvijala se na dužim udaljenostima. Podaci o tokovima kapitala, informacija i ljudi također ne pokazuju jasne dokaze o pomaku u tijeku od globalizacije do regionalizacije. 

19. travanj 2024 11:20