Lider invest
StoryEditor

[VIDEO] Pogledajte rezultate Rascova ogromnog investicijskog ciklusa

02. Studeni 2021.
Rasco - novi pogon

- Završetkom investicijskog ciklus vrijednog gotovo stotinu milijuna kuna postigli smo ciljeve povećanja kapaciteta, te dosegli novu, visoku razinu efikasnosti proizvodnje kroz moderne tehnologije uvedene u proizvodni proces - izjavio je Ivan Franičević, predsjednik Uprave Rasca, tvornice komunalne opreme iz Kalinovca koja je ove godine za svoje proizvodne investicije osvojila nagradu 100% Lider invest - srednja

Rasco je uložio u proširenje proizvodnih kapaciteta, sunčanu elektranu, nove strojeve te informacijsko-komunikacijsku tehnologiju kako bi povećao održivost poslovanja i konkurentnost, a sada se pokazuje i povećao otpornost na tržišne šokove kakav je izazvala pandemija koronavirusa.

- Uz visoku tehnologiju, naše investicije su posebne i po tome što su u njima provedeni elementi naše strategija održivog poslovanja, s posebnim naglaskom na energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša, te zaštitu zdravlja naših zaposlenika. Vjerujemo da će i druge kompanije slijediti naš primjer snažnog fokusa na dugoročnu održivost i uklanjanje i najmanjeg negativnog utjecaja svog poslovanja - naglasio je predsjednik Uprave Rasca opisujući motivaciju za izdašne investicije.

Ciljevi tih ulaganja bili su povećanje prostornih i proizvodnih kapaciteta, proširenje proizvodnog portfelja, stvaranje tehnoloških preduvjeta za daljnji razvoj modernizacijom opreme i strojeva, optimizacija proizvodnih procesa, povećanje efikasnosti i produktivnosti svih poslovnih i proizvodnih operacija, uključujući komercijalne poslovne funkcije, kao i minimiziranje općih troškova proizvodnje ulaganjima u obnovljive izvore energije i energetski učinkovitije tehnologije.

U investicijskom ciklusu nadograđene su dvije proizvodne hale, reorganiziran je proizvodni prostor kako bi proizvodni proces optimalno funkcionirao, izgrađena je nova proizvodno-upravna zgrada koja za hlađenje i grijanje većinom koristi geotermalnu energiju zahvaljujući dodatnoj investiciji - sustavu rekuperacije topline iz tla. Uspostavljen je i novi sustav integrirane sunčane fotonaponske elektrane od 442 kW koja je ugrađena na proizvodne hale 2 i 3. Ukupna vrijednost te investicije koja pokriva 40 posto Rascovih energetskih potreba bila je 2,3 milijuna kuna, a 530 tisuća kuna investirano je LED rasvjetu kojom se uštedjelo 48,5 tisuća kWh godišnje. Rasco je izdvojio 36 milijuna kuna od početka 2018. do početka ove godine za sva ova infrastrukturna rješenja.

Uloženo je i u viličare, kranske dizalice, opremanje skladišnih kapaciteta, softversko rješenje za izvještavanje, za upravljanje ljudskih potencijalima, u rad su uvedeni i PC paneli na svim radnim jedinicama kao i sustav SensorNet, u rad je integriran i sustav za izradu interaktivnog kataloga rezervnih dijelova, nabavljeni su i CAM softverski moduli za precizno programiranje CNC strojeva. Rasco je u IKT rješenja uložio skoro 1,6 milijuna kuna, a u nove, bolje i efikasnije strojeve za tokarenje, rezanje, prešanje, zavarivanje i CNC obradu uloženo je  preko deset milijuna kuna.

Zahvaljujući provedenim investicijama kompanija u narednom razdoblju planira rast prihoda od prodaje za 15 posto godišnje, očekuje se da će ove godine udio izvoza u prihodu doseći 80 posto.

Kako sada izgleda Rasco pogledajte u videu:

20. travanj 2024 12:37