Lidertrend
StoryEditor

Crteži boksača Muhammada Alija prodani za milijun dolara

08. Listopad 2021.
Muhammad Ali
Najvišu vrijednost postigao je rad Sting Like a Bee iz 1978. koji je nakon početne cijene od 40 tisuća dolara prodan nepoznatom britanskom kolekcionaru za 425 tisuća

Muhammad Ali nije samo jedan od najboljih sportaša, pa i medijskih zvijezdi 20. stoljeća, on je i - umjetnik. Tijekom svoje impresivne boksače karijere, Ali se često znao latiti boja i crtati duhovite ilustracije, najčešće inspirirane njegovim borbama u ringu.

Desetak njegovih crteža nedavno se našlo u ponudi aukcijske kuće Bonhams koja je kolekciju prodala za gotovo milijun dolara. Najvišu vrijednost postigao je rad 'Sting Like a Bee' iz 1978. koji je nakon početne cijene od 40 tisuća dolara prodan nepoznatom britanskom kolekcionaru za 425 tisuća.

Potražnja za memorabilijom

Crtež prikazuje Alija koji je upravo porazio protivnika koji izgovara: 'Suče, on zaista leti poput leptira i ubada poput pčele!'; dok sudac bježi iz ringa i viče: 'Da, ako si pametan trčat ćeš poput mene!'. Nešto manju cijenu od 150 tisuća dolara postigla je njegova slika na platnu 'I Love America' dok je crtež olovkom iz 1967. prodan za 24 tisuće.

Kako prenosi Art News, u Bonhamsu su organizacijom prodaje Alijevih radova odgovorili rastuću potražnju za memorabilijom vrhunskih svjetskih sportaša. Čak i poznate aukcijske kuće Sotheby'sa i Christie'sa učestalije održavaju aukcije s predmetima i radovima povijesnih ličnosti iz sportske arene, jer, kako tvrde, raste broj kolekcionara sa sklonošću prema nostalgiji.

Da doista postoji interes za memorabilijom i umjetničkim djelima, kako su u Bonhamsu okarakterizirali Alijev rad, potvrđuje i činjenica da su boksačevi crteži u prošlosti prodavani za tričavih tisuću dolara, a danas postižu cijenu od nekoliko stotina tisuća.

14. travanj 2024 07:05