Lidertrend
StoryEditor

Johnson&Johnson mora platiti 230 milijuna dolara zbog zavaravajućeg marketinga

29. Lipanj 2021.
Tužiteljica države New York krivi farmaceutskog diva da je zbog prodaje i marketinga lijekova protiv bolova krivac za epidemiju ovisnosti

Farmaceutski gigant Johnson&Johnson pristao je na nagodbu u tužbi koju je protiv nje podigla država New York te se obvezao da će platiti 230 milijuna dolara i izaći iz biznisa opioidnih analgetika na tržištu SAD-a. Glavna tužiteljica New Yorka Letitia James podigla je tužbu protiv kompanije, a i još nekolicinu proizvođača spornih lijekova protiv bolova, tvrdeći da su oni zbog prodaje te zavaravajućeg marketinga krivci za epidemiju ovisnosti o opioidima.

Prema podacima koje je iznijela, posljednjih dvadeset godina ta je ovisnost uzela oko 800 tisuća ljudskih života i premda, kako tvrdi, ništa ne može kompenzirati gubitak ičijeg života, dobiveni će novac biti usmjeren na prevenciju i liječenje ovisnosti te sprječavanje epidemije.

Pljušte tužbe

Tužiteljica James farmaceutskom divu najviše zamjera što je agresivno promovirala svoje lijekove protiv bolova na recept, a da je pritom umanjila rizike korištenja. Johnson&Johnson je pak u svom priopćenju izjavio da nagodbom ne priznaju svoju krivnju te da im je marketinška komunikacije uvijek bila istinita i odgovorna. No, unatoč tim tvrdnjama, Johnson&Johnson posljednjih godina ima golemih problema s reputacijom, a to bi ozbiljno moglo ugroziti njihovo poslovanje.

Naime, taj je farmaceutski gigant prije dvije godine državi Oklahoma platio 465 milijuna dolara u tužbi koja ih također krivi za prekomjerno korištenje lijekova protiv bolova. Još su uvijek u tijeku tužbe zbog njihova baby pudera u kojem su pronađeni tragovi azbesta (kompanija tvrdi da je riječ o samo jednoj seriji), a u tužbi zbog neispravnog umjetnog kuka već su platiti milijardu dolara. U proljeće ove godine su pak bili u problemu zbog cjepiva protiv Covida-19 – zbog ljudske greške upropašteno je 15 milijuna doza, pa je kompanija privremeno zaustavila proizvodnju.

Ako je suditi prema ročištima koji ih još čekaju i reakcijama javnosti na medijske naslove u vezi dosadašnjih slučajeva, pred Johnson&Johnsonom je jako dug put ka popravljanju imidža i, što je najvažnije, vraćanju povjerenja potrošača.

28. travanj 2024 11:50