Lidertrend
StoryEditor

Kanye West pozvao na bojkot streaming platformi i lansirao vlastiti Stem Player

20. Veljača 2022.
Kanye West
Borba Kanye Westa za oslobađanje umjetnika iz ‘opresivnog glazbenog sistema‘ pala je u sjenu njegovih jezivih javnih nastupa i prozivki bivše supruge Kim Kardashian

Dugoočekivani album kontroverznog glazbenog umjetnika Kanye Westa ili Yea, DONDA 2, fanovi neće moći preslušati na postojećim platformama poput Spotifyija, YouTubea ili Apple Musica već isključivo na Stem Playeru. Kako je američki reper objavio na društvenim mrežama, kucnuo je čas da se glazba oslobodi opresivnog sistema.

– Umjetnici danas dobivaju 12 posto novca kojeg zaradi glazbena industrija. Vrijeme je da uzmemo kontrolu u svoje ruke i izgradimo vlastiti sustav – poručio je West i dodao da su velike tehnološke kompanije glazbu učinile besplatnom tako da umjetnici, osim ako ne prodaju tenisice ili ne idu na turneje, nemaju što jesti.

– Spreman sam umrijeti za svoje ciljeve i ne planiram klečati ni pred kim – objavio je West tvrdeći da s ovim potezom pokreće revoluciju u glazbenoj industriji.

Inovativni player

Njegov Stem Player je uređaj uz pomoć kojeg korisnici mogu preslušavati glazbu (u ovom slučaju, album DONDA 2) i to na prilično inovativan način. Naime, osim slušanja pjesama u cijelosti, mogu kontrolirati hoće li čuti samo vokale, bubnjeve, bass, pa čak i dodavati posebne efekte. Stem se trenutno prodaje po cijeni od 200 dolara, a kako je objavio West, na tržištu ih je trenutno dostupno preko 67 tisuća te svakog dana proizvedu novih tri tisuće komada.

Westov poslovni potez dolio je ulje na vatru nezadovoljstvu glazbenika postojećim streaming platformama koje možda jesu riješile problem piratstva, ali od njih umjetnici u konačnici zarađuju siću. U tom smislu, revolucija Kanye Westa je opravdana, ali bi imala značajniji efekt da umjetnik svojim jezivim javnim nastupima ne odbija velik dio publike od svog lika i djela.

Naime, posljednjih tjedana, osim s 'opresivnim glazbenim sustavom' bori se i s vlastitim egom te javno maltretira svoju bivšu suprugu Kim Kardashian i njezinog dečka Petea Davidsona. Iako se ranije pisao o tome da je West genijalac koji pati od bipolarnog poremećaja, medijska zlostavljanja, prozivke i manipulacije više se ne mogu opravdati njegovim problemima s psihičkim zdravljem. U svakom slučaju, bilo bi pametnije da energiju utroši u Stem Player te doista pomogne umjetnicima da se izbore za bolju poziciju u gramzivoj glazbenoj industriji.

25. travanj 2024 05:43