Lidertrend
StoryEditor

Mark Zuckerberg se fura na skromnost u svemu, osim nekretninama

02. Siječanj 2022.
Čelnik Mete možda ne troši goleme pare na fina odijela, satove ili bijesna vozila, ali se zato raspištolji kad je u pitanju kupovina kuća i posjeda

Samo ove godine bogatstvo šefa Mete, Marka Zuckerberga je unatoč brojnim kontroverzama naraslo za više od 25 milijardi na vrtoglavih 129 milijardi dolara. No, ne dajte da vas zavara njegov imidž skromnog dečka s koledža. Zuckerberg možda ne troši goleme pare na fina odijela, satove ili bijesna vozila, njegova su slaba točka – nekretnine.

Kako prenosi Business Insider, osnivač najpopularnije društvene mreže na svijetu svoje bogatstvo ne gomila zbog visoke plaće (ona je samo jedan dolar) već zahvaljujući 13 posto udjela u Meti. Sa suprugom Priscillom Chan i njihove dvije kćeri vodi relativno, kako bi Amerikanci rekli, 'low key' život, lišen očitog glamura i blještavila.

Neokolonijalist Mark

Najčešće ga se tako može vidjeti u trapericama i pamučnim majicama kratkih rukava (doduše, koštaju i do koju tisuću dolara), a vozi relativno jeftina vozila (uzevši u obzir da je milijarder) poput Acure TSX ili Honde Fit čija je tržišna cijena niža od 30 tisuća dolara. Kad je o vozilima riječ, jedina je iznimka sportski automobil Pagani Huayra za koji je iskeširao oko 1,3 milijuna dolara. Zuckerbergu je važno njegovati imidž bivšeg studenta s Harvarda, jer tako valjda ostavlja dojam da je 'jedan od nas', skroman, prizeman, bogatstvo mu nije važno, samo Meta, samo tehnologija, samo publika… No, zaviri li se u njegovu bogatu kolekciju nekretnina, postaje jasno da je Zuckerberg daleko od prosječnog korisnika njegovih platformi. U svibnju 2011., za sedam milijuna dolara je u Palo Altu kupio svoj prvi dom opremljen posljednjom AI tehnologijom, a već sljedeće godine pokupovao i susjedne kuće potrošivši na njih preko 30 milijuna dolara.

Koncem 2013. kupio je još jednu nekretninu u San Franciscu na čiju je renovaciju potrošio preko milijun dolara, a godinu kasnije raspištoljio se kupovinom posjeda na havajskom otoku Kauai. Osim što je na njih potrošio preko 100 milijuna dolara, 2016. je razljutio susjede izgradivši visoki zid oko svojih posjeda. Obitelji starosjedilaca su ga i tužili jer je i njima tako maznuo dio zemlje zbog čega su ga prozvali 'neokolonijalistom'. Iako se na nju fura, skromnost Zuckerbergu, kad su u pitanju nekretnine, i nije neka vrlina.

25. travanj 2024 10:36