Lidertrend
StoryEditor

Možete se pomladiti tri godine u svega osam tjedana, kaže znanost

08. Lipanj 2021.
Znanstvenici već dugi niz godina pokušavaju istražiti vezu između metilacije i konzumacije hrane koja je podržava (folna kiselina, vitamini B-12, B-6, holin i drugi), a ovo je prvi put da su došli do konkretnih rezultata

Uvedete li promjene u svoje prehrambene navike i životni stil, možete se u samo osam tjedana pomladiti za tri godine! Tako otprilike zvuči sažetak studije koju je proveo Helfgott Research Institut uz malu pomoć Sveučilišta Yale, Mcgill i National Universityija of Natural Medicine. Znanstvenici iz spomenutih organizacija, proveli su istraživanje na 43 zdrava muškarca između 50 i 72 godine koji su slijedili zadani program. Program je uključivao specijalnu (zdravu) prehranu, tjelovježbu, vježbe opuštanja te konzumaciju fitonutrijenata i probiotika. Nakon osam tjedana, koliko je program trajao, znanstvenici su zabilježili da im se stanje značajno promijenilo te da im se, laički rečeno, organizam pomladio za tri godine.

Metilacija DNK

Kako je prenio portal Neuroscience News, program je osmišljen tako da podržava metilaciju DNK koju su znanstvenici ranije doveli u vezu s aktivacijom određenih gena, odnosno bolesti i biološkim starenjem. Iako znanstvenici planiraju napraviti i mnogo veće istraživanje (uključiti veći broj ispitanika), ovi rezultati pokazuju potencijal metilacije, odnosno usporavanja starenja, ali i obolijevanja promjenom prehrambenih navika i životnog stila. Naime, metilacija je jedan od mnogih mehanizama epigenetike - promjene u DNK koje ne mijenjaju njen stvarni slijed. Metilacija DNK često inhibira ekspresiju određenih gena, pa, pojednostavljeno, može zaustaviti gen koji uzrokuje tumor da se 'uključi'. Znanstvenici već dugi niz godina pokušavaju istražiti vezu između metilacije i konzumacije hrane koja je podržava (folna kiselina, vitamini B-12, B-6, holin i drugi), a ovo je prvi put da su došli do konkretnih rezultata.

19. travanj 2024 16:52