Lidertrend
StoryEditor

Nijemci i Kinezi kreću u zajedničku proizvodnju električnih automobila

24. Siječanj 2021.

Njemački proizvođač luksuznih automobila Audi, čiji je vlasnik Volkswagen, udružit će snage s najstarijim kineskim proizvođačem automobila FAW-om u proizvodnji luksuznih električnih vozila.

FAW je treći proizvođač automobila u Kini i pokušava ojačati poziciju na domaćem tržištu u žestokoj konkurenciji kompanija poput Geelyja i SAIC-a, napominje BBC. U suradnji s Audijem izgradit će tvornicu u kojoj će se proizvoditi električni automobili njemačke kompanije. Objekt vrijedan 4,6 milijardi dolara trebao bi biti otvoren 2024. godine u Chungchunu na sjeveroistoku Kine, priopćio je Audi.

Audi i njegova matična kompanija Volkswagen posjedovat će 60 posto udjela u zajedničkom ulaganju, a preostalih 40 posto bit će u vlasništvu FAW-a.

- Produbljeno partnerstvo Audija i FAW-a najavljuje novu eru elektrifikacije koja bi trebala biti novo 'zlatno desetljeće' za Audi na važnom kineskom tržištu - rekao je predsjednik kompanije Audi China Werner Eichorn.

FAW već proizvodi Audijeve modele i godinama surađuje s njemačkom kompanijom i njezinim vlasnikom VW-om. Kina je Audijevo najveće inozemno tržište na kojem je 2020. prodao više od 700.000 vozila. Njemački luksuzni brend želi da električna vozila do 2025. čine trećinu njegove prodaje u Kini.

19. travanj 2024 03:53