Lidertrend
StoryEditor

Objavljeno prvo izdanje Gault&Millau vodiča za Zagreb i okolicu

07. Veljača 2022.
Nagradjeni chefovi i govorniciPromo Gault&Millau Croatia

Na inicijativu Turističke zajednice grada Zagreba te u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije, Zagreb i njegov prsten dobili su vlastito izdanje jednog od najrelevantnijih gastronomskih vodiča na svijetu – Gault&Millau. Tako je po prvi puta u povijesti objavljeno dvojezično (hrvatsko/englesko) izdanje vodiča koji sadrži recenzije i fotografije 100 restorana, konoba, zalogajnica, POP lokala i slastičarnica Zagreba i okolice. Taj široki raspon uvrštenja ugostiteljskih objekata temelji se na Gault&Millau motu 'luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni'.

Direktorica Gault&Millau za Hrvatsku Ingrid Badurina Danielsson istaknula je da je ovo prvo izdanje za Zagreb nakon pet godina otkako je Gault&Millau prisutan u Hrvatskoj, s obzirom da je Zagreb postao velika gastronomska destinacija.

– Gastronomska scena Zagreba i okolice posebno se razvila posljednjih godina te je grad dobio mnoštvo novih restorana s bogatom i raznovrsnom ponudom. Zasigurno još neki od njih zaslužuju mjesto u vodiču, ali zbog ograničenog broja nisu mogli biti uvršteni u ovogodišnji izbor tiskanog izdanja. No, bit će predstavljeni na Gault&Millau webu na kojemu je dostupan i sadržaj vodiča za cijelu Hrvatsku, a godišnje bilježi čak 2,5 milijuna korisnika i šest milijuna pregleda. Tiskano izdanje Gault&Millau Croatia 2022 za cijelu Hrvatsku izlazi 5. travnja 2022. – naglasila je Badurina Danielsson.

Direktorica TZ Grada Zagreba Martina Bienenfeld da se inicijativa o ovom jedinstvenom priručniku i vodiču po gastro ruti Zagreba i okolice dogodila u teškim i kriznim vremenima pandemije kada su počeli promovirati individualan pristup gostima te zeleno i održivo. Tako se rodila ideja i da promoviraju Zagreb kao ozbiljnu i relevantnu gastro destinaciju.

– Raduje me da je na inicijativu TZGZ svjetlo dana ugledao ovaj cijenjeni svjetski gastro vodič s tradicijom dugom gotovo 60 godina. Čestitam svim našim ugostiteljima koji su zasluženo uvršteni u prvo zagrebačko izdanje, čime se dodatno valorizira gastro ponuda našeg grada. Posebne čestitke upućujem i za 11 nagrađenih zagrebačkih chefova te vjerujem da će im Gault&Millau ocjene i priznanja biti poticaj da i dalje streme k izvrsnosti u stvaranju cjelokupnog gastronomskog doživljaja. Naime, upravo je ta vrsta doživljaja jedan od najvažnijih motiva dolaska naših gostiju u Zagreb i okolicu te razlog odabira pojedinog restorana – izjavila je Bienenfeld.

To je potvrdila i Monika Udovičić koja je predstavljanje vodiča podržala u ime Ministarstva turizma i sporta.

– Kroz istraživanja koja Ministarstvo turizma i sporta već godinama provodi saznali smo da svaki sedmi gost dolazi zbog gastronomije i enologije. No, još važnija je činjenica da se oni koji dolaze iz drugih razloga vraćaju zbog gastronomije i gostoljubivosti ugostitelja. Gastronomija će stoga naći posebno mjesto u strategiji razvoja održivog turizma koja je u izradi i čije se predstavljanje uskoro očekuje – rekla je Udovičić.

Direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović dodala je da u Zagrebačkoj županiji njeguju održivi turizam, što Gault&Millau u svojoj priči također potiče te da im je ovim vodičem želja podići standard ugostitelja.

Svečanoj promociji vodiča i proglašenju najboljih chefova prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet. On je istaknuo da na području gastronomije u Zagrebu ima prostora za napredak, gdje nastupa ova 'mala, ali velika knjiga koja sa svojih 100 odabranih restorana i pop mjesta na najbolji mogući način popunjava taj prostor'.

– Drago mi je da je Grad Zagreb stupio u Gault&Millau obitelj što je iznimno priznanje zagrebačkoj gastronomskoj sceni. Nadam se da će priznanje koje je ovime uručeno zagrebačkoj gastronomiji podići vidljivost Grada Zagreba i popularizirati poslove vezane uz sektor gastronomije – dodao je Korlaet.

image

Ingrid Badurina Danielsson, Ivana Alilović, Luka Korlaet, Monika Udovičić i Martina Bienenfeld

Promo Gault&Millau Croatia


Na promociji vodiča proglašeni su i najbolji chefovi Zagreba, a to su:

17.5/20 bodova, 4 kapice:

Chef Tvrtko Šakota – NAV

17/20 bodova, 4 kapice:

Chefica Ana Grgić – Zinfandel’s

16.5/20  bodova – 3 kapice

Chef Bruno Vokal – Noel

Chef Hrvoje Kroflin – ManO2

Chef Matija Bogdan – ManO

15/20 – 3 kapice

Chef Marin Rendić – Bistro Apetit by Marin Rendić

Chef Ivo Sučević – Dubravkin put

Chefica Vesna Miletić – Tač

Chef Stipan Iličić – Balon

Chef Matija Bregeš – Baltazar

Chefica Ana Grgić – Le Bistro

Chef Filip Horvat – TheAtrium by Filho


image

Nagradjeni chefovi

Promo Gault&Millau Croatia


Gault&Millau jedan je od dva najrelevantnija gastronomska vodiča na svijetu te jedan od najjačih brandova na međunarodnoj gastronomskoj sceni. Pokrenut 1965. u Francuskoj, vodič danas izlazi u 22 zemlje, a posebno je poznat u Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Švicarskoj, Sloveniji i Japanu. Vodič uživa veliki ugled među putnicima i turistima, ljubiteljima dobre hrane, koji s punim povjerenjem slijede njegove preporuke. Znaju da je riječ o nezavisnim, vjerodostojnim recenzijama anonimnih ocjenjivača koji posjećuju restorane i plaćaju svoje račune kao i svi ostali gosti. Njihov je glavni zadatak da korisnicima vodiča predoče ono što ih čeka u određenom ugostiteljskom objektu. Dobri poznavatelji lokalne gastronomske scene, hrane i terroira, prošli su Gault&Millau obuku te restorane ocjenjuju prema detaljno razrađenoj metodologiji jedinstvenoj za sve zemlje u kojima vodič izlazi. Restorani smatraju da su ocjene, odnosno kuharske kape (toques), koje dodjeljuje Gault&Millau znak prestiža, a posjetiteljima restorana prepoznatljive žute Gault&Millau naljepnice jamče provjerenu kvalitetu jela i usluga.

17. lipanj 2024 18:58