Studentski Lider klub
StoryEditor

Investicija u znanje plaća najbolje kamate

21. Prosinac 2020.

Financial Week je projekt koji organizira eSTUDENTov tim Računovodstvo i financije. U periodu od tjedan dana održano je pet online predavanja od strane stručnjaka iz navedenih područja koji su studentima na zanimljiv način i kroz stvarne primjere prikazali aktualna zbivanja i teme iz područja financija. Ovogodišnji “Financial Week” održao se u tjednu od 14. do 18. prosinca putem Teams platforme.

Cilj projekta je potaknuti financijsku pismenost i uvesti studente u svijet financija, posebice investiranja i štednje. Sam projekt svake godine privlači veliki broj studenata, a ovogodišnji je oborio rekorde. Teme su mala škola investiranja, kreativno računovodstvo, kako osigurati budućnost, kako je korona ukrala ekonomiju te portfolio manager.

Kako i kada pravilno uložiti?

Jedan od predavača, Velimir Šonje bio je iznimno zadovoljan odazivom, ugodno iznenađen brojem nazočnih i pitanjima kao i online načinom predavanja. Najvećim problemom ove COVID krize smatra neizvjesnost:

- Po prvi put u nekoliko generacija imamo čisti vanjski šok - krizu koja nije nastala unutar ekonomskog sustava, već je, recimo to tako, uvezena izvana, kao da je neočekivano pao meteor. Kada se dogodi takav događaj, o kojemu ne postoji iskustvo, praktički je nemoguće predvidjeti što će se događati: kako će reagirati poduzeća, potrošači, koliko će se skupa trajati. Teško je učiniti više od ovoga što se do sada učinilo mjerama fiskalne i monetarne ekspanzije te financijske politike - rekao je Šonje. 

Prvog dana, predavanje ‘Mala škola investiranja‘, održao je Jakša Krišto uz gosta Marka Bogdana. Stavio je naglasak na važnost obročnih uplata te volatilnost - rizičnost vrijednosti. Rekao je kako su vrijeme i diverzifikacija dva najbitnija faktora ulaganja.

Kristijan Cinotti iz poduzeća Mazars za računovostvo i reviziju, dotaknuo se afera kompanija Enron i Agrokora koje su mislile da su “too big to fail” što ih je dovelo do propasti zbog raznih malverzacija.

Mlađa analitičarka Hanfe Anja Tkalčević govorila je o mirovinskim fondovima, njihovim razlikama te kako i kada početi ulagati i odabrati najbolji fond u pravo vrijeme.

Za kraj, portfolio manager Luka Draženović pokušao nam je predočiti kako izgleda radni dan fond managera, kako i gdje prate vijesti, na što je bitno obratiti pažnju kod donošenja investicijskih odluka i drugo. Dotaknuo se i teme kreditnog rejtinga, tržišta valuta i ulaganja u ETF-ove.

23. svibanj 2024 06:13