Studentski Lider klub
StoryEditor

Okretanje budućnosti - U Osijeku pokrenut studij digitalne poljoprivrede, važan za opstanak te struke

27. Studeni 2021.
foto Shutterstock
Baze podataka, modeliranje i programiranje dio su gotovo svakog suvremenog studija, a osječki fakulteti FAZOS i FERIT pokazali su da drugačije nije niti za moderan studij poljoprivrede

Da poljoprivreda može biti moderna i da se treba okrenuti budućnosti pokazala je suradnja Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) i Fakulteta elektronike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) iz koje se razvio diplomski studij Digitalna poljoprivreda na kojem već studira njegova prva upisana generacija.

Na ovom suvremenom studiju studenti prolaze predmete iz polja poljoprivrede kao i iz računarstva pri čemu se naglasak stavlja na primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poljoprivrednim proizvodnim, stručnim i znanstvenim sustavima. S obzirom na to da se studij odvija na engleskom jeziku i da zato nema jezične barijere, namijenjen je i stranim studentima.

– Vjerujem da će mladima studiranje na ovakvom studiju biti zanimljivo. On razbija predrasude da je ovo zastarjeli studij i da za studente koji završe ovakve fakultete nema posla. Treba se okrenuti budućnosti i prihvatiti nove izazove – objasnio je dr. sc. Časlav Livada, izv. prof., koordinator projektnih aktivnosti FERIT-a.

Baš kao kreatori ovog studija, njegovog potencijala svjesni su i gospodarstvenici koji sudjeluju u programu i studentima daju stipendije. Najveća važnost studija je u tome što digitalna poljoprivreda može zainteresirati i potaknuti mlade da se njome bave što je važno za cijelu struku ako želi opstati u budućnosti.

– Mnogi su shvatili da se, ukoliko žele ostati u ovoj branši, moraju prilagoditi tehnološkom napredovanju poljoprivrede i stočarstva – dodao je Livada.

24. travanj 2024 23:56