Studentski Lider klub
StoryEditor

PMF - Prvi studiji biomedicinske matematike u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe

31. Listopad 2020.
Voditelj projekta prof. dr. sc. Hrvoje Šikić
Koliko su potrebna znanja iz biomedicinske matematike, zorno je pokazala aktualna pandemija. Svakodnevna predviđanja koja čitamo zasnovana su upravo na matematičkim modelima i pokazuju koliko je važna suradnja biologa, medicinara i matematičara. Pokretanje ovog studija, potpomognutog europskim novcem, pravi je odgovor na te potrebe

Matematički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu priprema novi diplomski studij iz biomedicinske matematike, prvi takav studijski program u ovom dijelu Europe. Program studija priprema se radom na projektu 'BioMedMath', koji financira Europska unija u sklopu Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali' Europskoga socijalnog fonda. Voditelj projekta prof. dr. sc. Hrvoje Šikić ističe da je osnovna ideja o potrebi ovakvog studija prisutna već desetak godina te da je podrška ESF-a dala velik poticaj realizaciji tog projekta koji dolazi u pravo vrijeme.

Nema bez matematike

– Sve veća uloga matematike u biologiji i medicini uočljiva je već i u široj javnosti, većinom i zbog realizacije poznatog projekta 'Ljudski genom'. Najnoviji događaji vezani uz ovogodišnju pandemiju i svakodnevno izvještavanje o raznim predviđanjima zasnovanima na matematičkim modelima naglašavaju potrebu suradnje između biologa, medicinskih stručnjaka i matematičara. Među ostalim, danas se sofisticirane matematičke metode primjenjuju u genetici, bioinformatici, modeliranju rasta tumora, istraživanju mozga i kardiovaskularnog sustava, procesima rasta organa i starenja, evolucijskim procesima, ekologiji, da spomenemo samo neke – ističe Šikić i napominje da će predavači na studiju biti stručnjaci za matematiku, biologiju i medicinu s PMF-ova biološkog i matematičkog odsjeka, Medicinskog fakulteta u Zagrebu i iz Instituta 'Ruđer Bošković'.

– To znači da možemo ponuditi moderan, svjetski konkurentan program, koji se većim dijelom zasniva na istraživanjima koja suradnici na projektu redovito provode u svom znanstvenom radu – objašnjava Šikić.

Suradnja s Oxfordom

Budući da je riječ o prvom takvom studijskom programu u Hrvatskoj i šire, u okviru projekta ostvarena je suradnja s institucijom koja ima višegodišnje iskustvo u tom području –­ Sveučilištem u Oxfordu, jednim od vodećih svjetskih centara za biomedicinsku matematiku.

Studij biomedicinske matematike dvogodišnji je međunarodni program koji će se u potpunosti predavati na engleskom jeziku i prije svega je namijenjen studentima koji su završili sveučilišni preddiplomski studij matematike ili ekvivalentan studij bilo gdje u svijetu, ali će ga uz dodatne matematičke kolegije moći pohađati i studenti sa završenim raznim drugim srodnim preddiplomskim studijima.

19. travanj 2024 10:28