Studentski Lider klub
StoryEditor

Student multimedije osmislio ‘njuškalo za studentske domove‘

05. Veljača 2022.
Ivan Kalmeta, Studoglasnik
Za samostalnu izradu aplikacije Studoglasnik, koja već ima više od osamsto korisnika, studentu Ivanu trebalo je dva mjeseca. Već ima planove za daljnji razvoj aplikacije, ali i lansiranje novih

Da bi studentima u domovima olakšao međusobnu prodaju i posudbu korisnih stvari poput elektronike ili odjeće, student sa Sveučilišta Sjever u Varaždinu Ivan Kalmeta osmislio je i izradio aplikaciju Studoglasnik, svojevrsno 'njuškalo za studentske domove'. Studenti na Studoglasniku mogu pretraživati i objavljivati oglase za studentski dom koji odaberu te izravnom porukom kontaktirati oglašivača i dogovoriti detalje. Trenutačno aplikacija ima više od osamsto registriranih korisnika i nešto više od sto aktivnih oglasa.

– Već nekoliko godina radim na sličnim stvarima, a i studiram multimediju, pa je to sve pridonijelo znanju koje je potrebno za proces izrade aplikacije od nule – objašnjava Ivan, inače i sâm stanar studentskog doma, napominjući da su mu u izradi pomogli svakodnevni novi tehnološki alati.

Daljnji planovi

Iako je tek nedavno lansirao aplikaciju, Ivan već razmišlja o dodavanju novih funkcija u Studoglasniku, kao što su filtriranje oglasa, opcija za dodavanje omiljenih oglasa i slično, a ima i velike poduzetničke ambicije.

– Aplikacija je besplatna za korištenje i registraciju i takva će ostati. Također, u aplikaciji nema ni reklama, što znači da Studoglasnik trenutno nema nikakvih prihoda. Nažalost, serveri i sve ostale stvari koje idu uz postojanje jedne aplikacije nisu besplatni – priča student kojemu je jedan od budućih planova monetizacija aplikacije.

– Jedan od načina na koji bi se aplikacija mogla monetizirati jest omogućavanje oglasa poduzećima. Tako bi poduzeća čija su ciljana skupina studenti, ili poduzeća koje žele doprijeti do studenata, to mogla učiniti oglasima unutar aplikacije. Studoglasnik bi dobio prihode od oglašavanja poduzeća, što bi omogućilo lakši, daljnji razvoj aplikacije. Studenti bi dobili dodatne oglase poduzeća koji bi ih mogli zanimati, a aplikaciju bi i dalje koristili potpuno besplatno, i bez google reklama unutar aplikacije koje često nisu ni relevantne samim studentima i ne pružaju im nikakvu dodatnu vrijednost – kaže student i napominje da bi stjecanjem profita mogao zaposliti i druge developere da rade na poboljšanju Studoglasnika jer je aplikacija svojevrsni 'živi ogranizam'.

Proširivanje i na područja studentskih domova u drugim gradovima, pa i zemljama, Ivanu je također na umu, jer već ima nove ideje za razvoj aplikacija u budućnosti.

– Nadam se da će mi ostati nešto slobodnog vremena između drugih obveza i projekata kako bi što prije mogao početi realizaciju svih tih ideja – dodaje Ivan Kalmeta.

20. travanj 2024 12:43