Ukratko
StoryEditor

Cijepljen prvi sudionik u ispitivanju za docjepljivanje protiv omikrona i objavljeni podaci o dugotrajnosti učinka docjepne doze

02. Veljača 2022.

Moderna, biotehnološka tvrtka koja razvija inovativne lijekove i cjepiva utemeljene na tehnologiji glasničke RNA (mRNA), objavila je, putem priopćenja, da je cijepljen prvi sudionik u ispitivanju faze 2 potencijalnog cjepiva te tvrtke za docjepljivanje specifično protiv varijante omikron (mRNA-1273.529). Osim toga, Moderna je najavila objavu podataka o neutralizirajućim protutijelima protiv varijante omikron šest mjeseci nakon primjene doze za docjepljivanje u časopisu The New England Journal of Medicine. Iako se neutralizacija varijante omikron smanjila za 6,3 puta u odnosu na vršne razine titra protutijela zabilježene 29. dana nakon docjepljivanja, i dalje je bila mjerljiva u svih sudionika. Titri neutralizirajućih protutijela protiv varijante omikron smanjivali su se brže nego titri protutijela protiv ishodišnog soja virusa (D614G), koji su se u istom vremenskom razdoblju smanjili za 2,3 puta.

- Ohrabruje nas postojanost protutijela protiv varijante omikron šest mjeseci nakon primjene trenutno odobrene docjepne doze cjepiva mRNA‑1273 od 50 µg. Ipak, s obzirom na dugoročnu prijetnju koju predstavlja sposobnost varijante omikron da izbjegne djelovanje imunosnog sustava, nastavljamo razvijati naše potencijalno cjepivo za docjepljivanje specifično protiv varijante omikron i drago nam je da smo započeli ovaj dio našeg ispitivanja faze 2. Također ocjenjujemo trebamo li uključiti to potencijalno cjepivo sa specifičnim djelovanjem na varijantu omikron u naš program razvoja multivalentnih cjepiva za docjepljivanje. Nastavit ćemo dijeliti podatke s tijelima nadležnima za zdravstvenu zaštitu kako bismo im omogućili da na temelju dokaza donesu odluke o najboljim strategijama docjepljivanja protiv virusa SARS‑CoV‑2 -  izjavio je Stéphane Bancel, izvršni direktor tvrtke Moderna.

Ispitivanje cjepiva mRNA-1273.529 faze 2

U ovom produžetku ranijeg ispitivanja ocjenjivat će se imunogenost, sigurnost i reaktogenost cjepiva mRNA‑1273.529 primijenjenog u jednoj docjepnoj dozi u odraslih u dobi od 18 ili više godina u dvjema kohortama: osobe koje su prethodno primile primarno cijepljenje dvjema dozama cjepiva mRNA‑1273, pri čemu su drugu dozu primili prije najmanje 6 mjeseci (1. kohorta) ili osobe koje su primile primarno cijepljenje dvjema dozama i docjepnu dozu cjepiva mRNA-1273 od 50 µg, pri čemu su docjepnu dozu primili prije najmanje 3 mjeseca (2. kohorta). Sudionici iz obje kohorte primit će jednu docjepnu dozu cjepiva mRNA‑1273.529.

Moderna očekuje da će se u svaku kohortu u ovom ispitivanju uključiti približno 300 sudionika, a ispitivanje će se provoditi na do 24 ispitivačka mjesta u SAD‑u. Nadalje, Moderna ocjenjuje uključivanje cjepiva mRNA‑1273.529 u svoj program razvoja multivalentnih cjepiva za docjepljivanje.

Podaci o dugotrajnosti učinka docjepne doze protiv varijante omikron

Moderna je ranije objavila preliminarne podatke o neutralizirajućim protutijelima protiv varijante omikron nakon docjepljivanja potencijalnim cjepivima te tvrtke za docjepljivanje u dozama od 50 µg i 100 µg. Trenutno odobrena docjepna doza od 50 µg cjepiva mRNA‑1273 povisila je razinu neutralizirajućih protutijela protiv varijante omikron za približno 37 puta u odnosu na vrijednosti zabilježene prije docjepljivanja, dok je doza od 100 µg cjepiva mRNA‑1273 povisila razinu neutralizirajućih protutijela za približno 83 puta u odnosu na vrijednosti zabilježene prije docjepljivanja.

Današnji podaci uključuju rezultate analize uzoraka seruma prikupljenih u po 20 sudionika docijepljenih cjepivom mRNA‑1273 u dozi od 50 µg odnosno 100 µg, potencijalnim multivalentnim cjepivom mRNA‑1273.211 u dozi od 50 µg odnosno 100 µg i potencijalnim multivalentnim cjepivom mRNA‑1273.213 u dozi od 100 µg. Neutralizirajuća protutijela protiv varijante omikron ocjenjivala su se u pseudovirusnom testu za ocjenu titra neutralizirajućih protutijela (ID50) (engl. pseudovirus neutralization titer assay, PsVNA), provedenom u laboratorijima Centra za istraživanje cjepiva pri Nacionalnom institutu za alergije i infektivne bolesti (engl. National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) u sklopu Medicinskog centra Sveučilišta Duke.

Sedam mjeseci nakon druge doze i prije primjene treće docjepne doze neutralizacija varijante omikron utvrđena je u svega 55 posto sudionika. Docjepna doza cjepiva mRNA‑1273 od 50 µg povećala je geometrijski srednji titar (engl. geometric mean titer, GMT) protutijela protiv omikrona na vrijednost 20 puta veću od vršnog titra protutijela protiv omikrona nakon druge doze. Šest mjeseci nakon treće docjepne doze neutralizacija varijante omikron smanjila se za 6,3 puta u odnosu na vršne titre protutijela 29. dana nakon docjepne doze, no i dalje je bila mjerljiva u svih sudionika. Titri neutralizirajućih protutijela na omikron smanjivali su se brže nego titri protutijela protiv divljeg tipa virusa (D614G), koji su se u istom vremenskom razdoblju smanjili za 2,3 puta. 

Docjepna doza cjepiva mRNA‑1273, mRNA-1273.211 ili mRNA-1273.213 od 100 µg dovela je do sličnog GMT‑a protutijela protiv varijante omikron, pri čemu su uz sve tri docjepne doze postignuti titri neutralizirajućih protutijela 2,5 – 2,6 puta viši u odnosu na titre neutralizirajućih protutijela nakon primjene docjepne doze cjepiva mRNA‑1273 od 50 µg.

 

19. travanj 2024 03:07