Ukratko
StoryEditor

INTERVJU Mauro delle Fratte otkriva što nude ovogodišnji sajmovi Ecomondo i Key Energy

21. Listopad 2020.
Mauro delle Fratte

Vodeći europski sajmovi na području zelene energije i kružne ekonomije Ecomondo i Key Energy održavaju se od 3. do 6. studenog u izložbenom centru Rimini. Takvi susreti u kojima sudjeluju poduzetnici, tijela javne uprave i predstavnici akademske zajednice od neporecive su važnosti za budućnost gospodarstva usklađenog s Europskim zelenim planom te ostvarivanje ciljeva nulte stope emisije stakleničkih plinova. Iako je i sama po sebi organizacija tako velikih sajmova zahtjevna, ove godine ona se odvija u uvjetima pandemije, što je još veći izazov. Kako će to izvesti, koje su glavne teme sajmova te kako se prijaviti za sudjelovanje u kratkom intervjuu za Lider otkrio je Mauro delle Fratte, brend menadžer Italian Exhibition Group (IEG).

Italian Exhibition Group organizira dva sajma na velesajmu u Riminiju. Možete li nam reći nešto više o tim događanjima?

- Ecomondo i Key Energy dva su salona Italian Exhibition Group, vodećeg talijanskog društva za organizaciju sajmova, a posvećeni su zelenoj ekonomiji i obnovljivim izvorima energije. Preciznije, Ecomondo je posvećen kružnoj bioekonomiji u industriji i javnim politikama, a ovo mu je 24. izdanje, dok je Key Energy sajam posvećen poboljšanju energetske učinkovitosti - od proizvodnje do skladištenja pa sve do kućne rasvjete i nove održive mobilnosti, ovo mu je 14. izdanje.

Tko će sudjelovati na sajmovima Ecomondo i Key Energy 2020.? Koja je ciljana publika sajma?

- Sudjelovanje je ključna riječ. Ecomondo i Key Energy održat će se uživo i prva su događanja na međunarodnom kalendaru u tom sektoru koji će učiniti taj odlučujući korak. Kada govorimo o područjima izlaganja, oba se salona održavaju na platformi B2B i obraćaju se poduzećima u sektoru oporabe otpada, sanitizacije, obnovljivih izvora, pametnih kuća - domotike i automobilske industrije. Oba su događanja posebna upravo po tome što predstavljaju tržište koje je usko povezano s javnim politikama pa stoga kao privilegirane partnere imamo tijela javne uprave, od Europske komisije od talijanskih ministara koji će posjetiti sajam i sudjelovati na panel-raspravama. Stoga na sajmu imamo donositelje odluka u industriji kao i u tijelima javne uprave. Dio sajma s radionicama, kojim koordiniraju dva međunarodna znanstvena odbora, povezan je sa sveučilišnim svijetom kao i sa svijetom primijenjenog istraživanja u industriji, ali i s udrugama koje unapređuju primjere ekološke i tehnološke održivosti u svim područjima industrije. Kroz sva se ta izdanja provlači Zeleni plan Europske komisije, tzv. Green Deal.

Što biste izdvojili iz bogatog programa koji ste pripremili?

- Na programu imamo više od 80 susreta i radionica koji ukupno čine 250 sati neprestanog prenošenja znanja koje stavljamo na raspolaganje našim sudionicima tijekom četiriju dana manifestacija. Savjetovao bih da ne propustite zanimljive panele koji će se moći pratiti i preko streaminga. Dok prolazim kroz program Ecomonda, navest ću teme nove generacije uređaja za ciklus gospodarenja otpadom, klasifikaciju novih vrsta otpada koje su se pojavile tijekom pandemije. Pa onda još: lanac opskrbe plastikom u upravljanju komunalnim otpadom, s osvrtom na najbolje međunarodne prakse, uloga simbioze industrije u postizanju cilja - nulte stope otpada. U fokusu nam je tekstilni otpad koji ima novu ulogu u kružnoj ekonomiji i uz koji se veže tema ekodizajna, dakle osmišljavanja materijala koji su promišljeni već od stavljanja na tržište kako bi se mogli reciklirati pomoću preciznih tehnologija. Zatim ćemo vidjeti kako se Europska unija nosi s velikom temom zaštite i regeneracije tla, ali i Plavi rast (Blue Growth), koji zanima zemlju kao što je Hrvatska, koja je okrenuta moru. Utjecaj otpada, ponajviše plastike, središnja je tema našeg zajedničkog Jadranskog mora. I to dok briga o tlu i bioraznolikost postaju središnji čimbenici kvalitete proizvoda prehrambene industrije, uz sve veći utjecaj kvalitete tla općenito na naše zdravlje. Za Key Energy bih svakako rekao da su glavna tema energetske zajednice, perspektiva sustava P2G, dekarbonizacija gradova, nova električna renesansa automobilske industrije i općenito gradske mobilnosti.

Zašto je važno sudjelovati?

- Zbog opsega tehnoloških inovacija koje oduvijek karakteriziraju sajmove Ecomondo i Key Energy. U Riminiju ćemo vidjeti kako zelene tehnologije slijede ili unaprijed provode Agendu 2030. za održivi razvoj ili Zeleni plan. Vidjeli smo dva važna ubrzanja Bruxellesa po pitanju smanjenja emisija koje utječu na promjenu klime. Zeleni se plan već počeo provoditi, a Ecomondo i Key Energy su platforma na koju slijeće ekonomska, industrijska i socijalna politika Europske unije. To je ključna uloga koju ova dva sajma imaju zahvaljujući ponudi visoke razine znanja u obliku seminara i susreta koje organizira Znanstveni odbor Ecomondo, na čijem je čelu profesor Fabio Fava, kao i sajma Key Energy, na čijem je čelu profesor Gianni Silvestrini, znanstveni direktor organizacije Kyoto Club. 

Planirate nevjerojatno veliko događanje. Koje će se epidemiološke mjere provesti?

- Italian Exhibition Group je razvio protokol #Safebusiness kojim smo redizajnirali prostore i korištenje usluga na velesajmu. Započeli smo i s postupkom međunarodne akreditacije GBAC STAR za smanjenje rizika i propisivanje standarda u postupcima čišćenja objekata radi sigurnosti izlagača i posjetitelja, a produljili smo i radno vrijeme od 8.30 ujutro pa sve do 19 sati, čime je IEG svojoj ciljanoj publici želio jasno naglasiti da će manifestacija biti sigurna i na visokoj znanstvenoj razini. Osim toga, dodali smo i novi moment konkurentnosti: digitalnu platformu koja umnožava poslovne prilike između izlagača na sajmu, a koja će, između ostaloga, omogućiti izlagačima izmjeriti interakcije s klijentima i povrat investicije. Neka će se događanja moći pratiti i preko streaminga. Ažurirani program nalazi se na poveznicama: Ecomondo i Key Energy.  

Koronavirus je snažno utjecao na industriju događanja. Kakva je danas situacija u sektoru sajmova i kongresa u Italiji? Jesu li Ecomondo i Key Energy 2020. prvi veliki sajmovi od početka pandemije koronavirusa?

- Italian Exhibition Group ponovno je na siguran način otvorio kalendare međunarodnih sajmova i kongresa u razdoblju nakon korone. To je bilo u rujnu sa sajmom VOICE u Veneciji za sektor zlatara i draguljara i sajmom ENADA u Riminiju za automate za igru i zabavu. Zajedno s izlagačima redizajnirali smo ta događanja i svi smo bili vrlo zadovoljni. Kongresi su ponovno krenuli od svibnja, što je znak velikog povjerenja u sposobnosti IEG-a da osigura najviši standard sigurnosti i higijene prostora. Ecomondo i Key Energy potvrđuju taj trud.

Gdje i dokad će se potencijalni izlagači i posjetitelja moći prijaviti za sudjelovanje?

- Posjetitelji se mogu registrirati i za događanja koja su već započela, a za izlagače je rok do 23. listopada. Zahtjev se ispunjava u rubrici Exhibitors Form na stranici - Ecomondo i Key Energy.

19. travanj 2024 04:04