Ukratko
StoryEditor

Najodrživija veza između dviju točaka je krug: DHL-ovo izvješće poziva na zajedničko djelovanje i pokazuje putove prema kružnom gospodarstvu

25. Veljača 2022.
dhl kružno gospodarstvo

Znakovi klimatskih promjena i oštećenja okoliša postaju sve vidljiviji. Rastuća količina otpada dodatno ugrožava zdravlje prirodnih ekosustava te ljudi koji u njima žive i rade. Društva i tvrtke pozvani su pridonijeti održivijoj budućnosti, pri čemu je srž održivosti osigurati usklađenost ponašanja globalne proizvodnje i potrošnje s ekološkim ciljevima. Kako bi pomogao u rješavanju klimatske krize i drugih ekoloških izazova kao što su korištenje vode i stvaranje otpada, DHL je objavio novo izvješće “Delivering on Circularity”, koje duboko razmatra način na koji kružna gospodarstva mogu pomoći s tim izazovima.

- Jednostavno rečeno, kružno gospodarstvo se odnosi na 5R: Reduce, Repair, Resell, Refurbish and Recycle  - Smanji, Popravi, Preprodaj, Obnovi i Recikliraj. Prijelaz prema kružnom gospodarstvu temelji se na redizajniranju opskrbnih lanaca. Inovativna logistička rješenja mogu pomoći u poticanju kružnosti s obzirom na to da su ključni pokretač za olakšavanje protoka, kako fizičkih tako i podatkovnih. Pogotovo kada je u pitanju optimizacija obujma proizvodnje i materijala, produljenje životnog ciklusa proizvoda, pokretanje novih modela uporabe ili razvoj novih rješenja za recikliranje proizvoda na kraju životnog vijeka - kaže Katja Busch, glavna komercijalna direktorica u DHL-u. 

Značajan utjecaj modne industrije te industrije potrošačke elektronike na okoliš

Najznačajniji utjecaj na promicanje kružnog gospodarstva mogao bi doći iz modne industrije te industrije potrošačke elektronike. Čelnici industrije već aktivno sudjeluju u promjeni paradigme prema kružnosti, najavljujući ambiciozne ciljeve i pokrećući širok raspon inicijativa. Potencijalni pozitivan utjecaj koji kružnost u ove dvije industrije može imati je značajan. Oko 20 posto proizvedenih odjevnih predmeta nikada se ne koristi, a pametni telefoni se često mijenjaju nakon samo dvije ili tri godine. Oba sektora u kombinaciji doprinose više od šest posto globalnih emisija stakleničkih plinova. Za proizvodnju elektroničkih uređaja potrebni su mnogi neobnovljivi resursi kao što su rijetki zemljani elementi i metali.

Osim toga, industrije su odgovorne za značajno korištenje zemljišta (površina veća od Njemačke i Švicarske zajedno), potrošnju vode (ekvivalentno 40 posto godišnje potrošnje vode američkih građana) i stvaranje otpada (jednako otprilike 50 posto godišnjeg otpada Europljana). S obzirom na to da se 80 posto emisija prosječnog predmeta modne industrije ili industrije potrošačke elektronike nakuplja tijekom proizvodnje, produljenje životnog vijeka proizvoda što je više moguće postaje imperativ.

Kružno gospodarstvo ima ogroman potencijal za nultu razinu i okoliš

- Kružno gospodarstvo ima za cilj redefinirati način na koji se roba proizvedena, prodana i korištena danas, reciklira u sirovine sutrašnjice. Kako bismo ostvarili puni potencijal koncepta i primijenili model, potrebna su nam inovativna rješenja i tehnologije. Naravno, složenije je uspostaviti opskrbne lance za cikluse proizvodnje ili recikliranja na zahtjev i upravljati masivnim protokom podataka, ali kako bismo zajednički postigli naše ambiciozne ciljeve zaštite okoliša, to mora biti adresirano. Mi u DHL-u veselimo se partnerstvu s dioničarima kružnog gospodarstva služeći kao pokretač novih fizičkih i podatkovnih tokova unutar opskrbne petlje  - dodaje  Busch.

Duž lanca vrijednosti proizvoda, DHL je prepoznao tri ključna pokretača i deset građevnih blokova koji omogućuju uspješan prijelaz s lanaca opskrbe na opskrbne petlje. Oni se kreću od inovativnih materijala i dizajna do proizvodnje na zahtjev, pametnog povrata proizvoda, pakiranja za višekratnu upotrebu, novih koncepata korištenja te prikupljanja i recikliranja sredstava. Iznad svega, mora se poticati kružno ponašanje potrošača. Dodatno, lanci opskrbe moraju biti redizajnirani, a vidljivost i koordinacija omogućeni kako bi kružnost bila izvediva. Zajednički napor svih uključenih može učiniti prijelaz prema kružnosti uspješnim i korisnim. U smislu uštede emisija, čini se da je kružnost prikladan za uspoređivanje i učinkovit način smanjenja emisija. Postizanje kružnosti od 50 posto štedi onoliko emisija stakleničkih plinova kao da su svi “streaming” korisnici diljem svijeta prestali gledati video sadržaj na pet godina.

Potrebna je zajednička akcija dioničara

Ako svi dioničari preuzmu svoje odgovornosti i ubrzaju krug koji se međusobno pojačava, kružnost može postati stvarnost. Iako je uspješan prijelaz prema kružnosti nedvojbeno zajednička odgovornost i trud, logistički igrači prirodna su okosnica. Kružnost mijenja način na koji se materijali i proizvodi kreću – od ravne linije do regenerativnog kruga – a učinkovito upravljanje protokom robe je smisao logistike. Molimo posjetite www.dhl.com/delivering-circularity kako biste preuzeli kompletno izvješće.

25. travanj 2024 07:54