Ukratko
StoryEditor

Vratiti se zemlji i od nje živjeti? Je li to moguće saznajte u dokumentarnoj seriji Dulum zemlje

02. Lipanj 2021.

Da se može uspjeti, ali da se uspjeh neće dogoditi preko noći svjedoče priče koje donosi dokumentarna serija Dulum zemlje koja se na HTV-u počela emitirati još u svibnju. Ove nedjelje, odmah nakon Dnevnika na Prvom programu, emitira se epizoda koja donosi priču o Sandri Babac, bivšoj novinarki koja je sa suprugom Alanom Damjanićem nakon rođenja njihove kćeri napustila Zagreb, vratila se u rodne Poljice kraj Zadra gdje uspješno već 17 godina proizvodi domaći eko pekmez od smokava Šinjorinu Smokvu.

Kako sama Sandra kaže u traileru za 3. epizodu 'Povratak tradiciji, korijenima, zemlji je zapravo pravi put'.

Autori serije Filip Filković Philatz, redatelj i koscenarist, Tomislav Krnić snimatelj i koscenarist te producentica Tamara Babun vlasnica producentske kuće Wolfgang&Dolly su, kako kažu, ovom serijom željeli gledateljima pokazati uspješne motivirajuće i inspirativne priče o velikim odlukama, promjenama, ali i uspjehu koji je moguć uz trud i rad.

- Dojma smo da u Hrvatskoj ljudima  nedostaje dobrih vijesti i samopouzdanja. Nadamo se da će im priče naših protagonista donijeti to samopouzdanje i nadu koji im možda nedostaju. Svi smo mi, na koncu, jedni drugima nalik. Ako vidimo da netko tko nam je nalik ide ususret izazovima, uspijeva ih savladati, doći do rezultata i uživati u životu, možda nas to pokrene da i sami krenemo u smjeru svojih stremljenja - apostrofirao je kreativni trojac jednu od ideja snimanja serije.

Do sada je Dulum zemlje donio priče o Slovencu Alešu Winkleru koji je otkrio imanje u Istri, odlučio da tamo želi živjeti i stvarati te sa svojom obitelji preselio u Cokune gdje se nalazi njegova stancija Kumparička na kojoj Winkleri proizvode možda i najbolji kozji sir u Hrvatskoj. U drugoj smo epizodi pratili priču o Goranu Vrabecu i njegovoj zaljubljenosti u ljute papričice koja je uz mnogo truda i rada te učenja prerasla u pravu ljubav i posao okrunjen brendom 'Volim ljuto'.

U nedjelju, u trećoj epizodi doznat ćemo kako je Sandra od smokve napravila brend, kako je izgledao taj put i kako proizvodnja teče, a sljedeće nedjelje, 13. lipnja Dulum zemlje završava donoseći priču o Denisu Bogoeviću Marušiću i vinima Križ.

Prošle epizode mogu se pogledati i na platformi HRTi.

23. travanj 2024 18:16