Ukratko
StoryEditor

Zazeleni svoju okolinu uz Inin Zeleni pojas!

01. Ožujak 2022.

INA vam ponovno pomaže zazeleniti okolinu u kojoj živite i očuvati klimu. Ako imate odličnu ideju kako to učiniti, iskoristite priliku sufinanciranja koju INA nudi kroz svoj program Zeleni pojas. Projekti i ideje koji doprinose zaštiti okoliša i očuvanju klime mogu se prijaviti u okviru natječaja koji je otvoren do 31. ožujka u ponoć, navodi se u priopćenju.

Program Zeleni pojas je namijenjen svim organizacijama civilnog društva, javnim i obrazovnim ustanovama, parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj. Na ovaj način je proteklih godina realizirano 123 projekta, koje je INA sufinancirala s više od 2,5 milijuna kuna, te je zazelenjen prostor veći od 98.000 m². Posebnu pažnju Zeleni će pojas ove godine posvetiti projektima koji se bave klimatskim promjenama, a odluku o odabiru projekata donijet će Inina stručna komisija pojačana stručnjacima za održivi razvoj. Kao i prošlih godina, jedan projekt će odabrati Inini fanovi na Facebooku.

- INA veliku pažnju pridaje održivom razvoju i pomaganju zajednicama u realizaciji njihovih projekata. Naš program Zeleni pojas prepoznali su mnogi i u partnerstvu s Inom realizirali su svoje ekološke projekte. I ove godine veselimo se novim suradnjama koje će okoliš koji dijelimo učiniti zelenijim - rekla je Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga Ine.

INA je proglasila te dodatno nagradila najbolje realizirane projekte Zelenog pojasa u 2020. i 2021. godini. Projekt udruge Smiješak za sve 'Šuma nas zbližava i spaja - Integracija korisnika Centra Stančić i lokalnog stanovništva' istaknuo se u 2020. godini.

- Zahvaljujući Zelenom pojasu šuma u vlasništvu Centra za rehabilitaciju Stančić prodisala je punim plućima. U skladu sa smjernicama o očuvanju okoliša zbrinuto je 80 m3 glomaznog otpada, uređene su staze, postavljene klupe... Štićenici Centra dobili su mogućnost integracije i susreta s lokalnim stanovništvom što je za njih izuzetno važno - rekla je Marijana Jergović, predsjednica Udruge Smiješak za sve.

Najbolje realiziranim projektom Zelenog pojasa 2021. proglašen je projekt HGSS Stanice Vinkovci 'Eko akcija-čišćenje kupališta Banja'.

- Projekt je realiziran u suradnji HGSS Vinkovci i Ronilačkog kluba Vinkovci, gdje smo u tri akcije čišćenja kupalište Banja očistili od sitnog i krupnog otpada. Bez Zelenog pojasa ne bismo mogli financirati ovu akciju s odgovarajućom opremom i kvalitetom. Pozivam sve da se jave na Inin poziv, jer dobra ideja će uvijek biti prepoznata - rekao je pročelnik HGSS Stanice Vinkovci Zlatko Becić.

Inin program Zeleni pojas je kao primjer dobre prakse uvršten u Globalno izvješće o održivom razvoju za 2018. godinu jer direktno pridonosi očuvanju života na Zemlji, jednom od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. 

26. travanj 2024 07:00