Hrvatska
StoryEditor

Belje plus: Sačuvali smo proizvodnju milijeka u Osijeku, idemo dalje s novim proizvodima

12. Travanj 2021.

Preuzimanjem osječke Tvornice mlijeka od tvrtke Meggle sačuvana su radna mjesta, glavnina kooperanata i proizvodnja, u koju će se dodatno investirati 10 milijuna eura iz EU fondova, izvijestila je u ponedjeljak Uprava tvrtke Belje plus. Nakon 3,5 mjeseca od preuzimanja osječke mljekare od strane Belje plusa, od nekadašnjih 270 kooperanata Megglea sada ih je 249.

- Sačuvali smo proizvodnju u Osijeku, gdje imamo 88 zaposlenih, dok je u pogonu u Belom Manastiru zaposleno više od 140 radnika - rekao je novinarima predsjednik Uprave Belja plus Andrej Dean nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem.

Naveo je i da je Belje plus jedina mljekara u Hrvatskoj koja ima više od 4.000 krava u vlastitoj proizvodnji, čime osigurava više od 35 milijuna litara mlijeka iz vlastitih izvora.

- Naša kompanija Vupik iz Fortenova grupe proizvodi dodatnih 12 milijuna litara, a s još 13 milijuna litara od kooperanata, godišnje imamo iznad 58 milijuna litara mlijeka, pa su naši proizvodi sto posto napravljeni od hrvatskog mlijeka - kazao je Dean.

Napomenuo je i da se od preuzimanja osječke mljekare puno radilo na razvojnim planovima, marketingu i prodaji te najavio idućeg tjedna na tržištu izlazak novog brenda. Kazao je i da se planiraju i nove investicije u proizvodnju iz EU fondova, vrijedne oko 10 milijuna eura.

- Planovi su jasni, idemo dalje, s novim proizvodima. Želimo dalje razvijati kooperantski odnos i podići kvalitetu mlijeka, jer nam nije važna samo količina, nego i kvaliteta, i parametri poput količine proteina i mliječne masti - poručio je predsjednik Uprave Belja plusa. 

Župan Anušić izrazio je zadovoljstvo očuvanjem proizvodnje i prerade mlijeka u Osijeku te zadržavanjem gotovo svih kooperanata. Zahvalio je i Upravi Belja plus što je pokazala interes za osječku mljekaru te iskazala visoku dozu profesionalnosti i znanja, pa tako danas ta tvrtka ima perspektivu i planove za nove investicije.

Krajem prošle godine Fortenova grupa preuzela je proizvodni pogon osječke mljekare, koji od početka godine posluje u okviru Belja plus, čime je nastavio 70-godišnju tradiciju proizvodnje mliječnih proizvoda i nakon odlaska Megglea iz Hrvatske.

Kooperanti osječke mljekare Belje su uglavnom OPG-ovi s područja pet slavonskih županija, od Mohova na istoku do Čađavice na zapadu, a uglavnom je riječ o farmama s dugogodišnjom tradicijom proizvodnje mlijeka.

17. travanj 2024 08:29