Hrvatska
StoryEditor

Burilović ostaje na mjestu predsjednika HGK, Oreščanin dobio 23 posto glasova

04. Listopad 2021.
Luka Burilović

Kandidati za čelno mjesto Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, Dražen Oreščanin i Marin Lovrović predstavili su u ponedjeljak svoje programe na izbornoj Skupštini u zagrebačkom hotelu International. Za predsjednika HGK na mandat od četiri godine ponovno je izabran Luka Burilović s 67 glasova. Dražen Oreščanin dobio je 21, a Marin Lovrović jedan glas.

Ukupno je 93 članova koji su mogli glasati, a na sjednici je bio prisutan (osobno ili putem punomoćnika) 91 član. 90 članova je preuzelo i vratilo glasački listić, glasovalo je 90 članova, a nevažeći glasački listić bio je jedan. Popis svih članova koji su u ponedjeljak odlučili o novom predsjedniku nalazi se na ovoj poveznici.

Komora će biti moderna institucija 

Burilović je nakon ponovnog imenovanja zahvalio članovima skupštine na davanju 'legitimiteta da vodi Hrvatsku gospodarsku komoru' te istaknuo da je spreman uvažiti kvalitetne prijedloge svojih protukandidatima i svih ostalih. Osim toga, dodao je da ga čekaju izazovna vremena pa zato nema vremena za slavlje. 

- Treba odma razmišljati kako krenuti u posao. Imamo pred sobom drugo čitanje Zakona o HGK koji pred nas stavlja izazove jer 96 posto tvrtki više neće morati plaćati članarinu - dodao je Burilović. 

Istaknuo je da se u posljednjih godinu dana borio s populizmom, napadima i pokušajima rušenja institucije HGK, ali da se i dalje spreman nositi sa svime što dolazi i da će modernizirati Komoru.  

- Idući mandat želim posvetiti tome da HGK postane manja, brža i potpuno digitalizirana komora koja će uistinu biti na ponos našeg gospodarstva. Želimo biti partner Vladi i, kada to treba, korektiv, a pri tome očuvati neovisnost HGK - dodao je Burilović. 

Ugled i članarina

Predstavljanje drugih kandidata obilježilo je različito mišljenje oko članarine koja se plaća HGK-u, njezinim mogućnostima i  ugledu. Dok je Oreščanin isticao da je ugled HGK narušen, da treba raditi promjene i da Komora mora biti ravnopravan partner Vladi, Lovrović je istaknuo da je članarina možda čak i preniska te da Komora mora biti prvi savjetnik Vladi i biti prepoznatljivija no što je trenutno.

Svejedno, Oreščanin je istaknuo da nije nezadovoljan rezultatom jer smatra da je njegova poruka o 'potrebi depolitizacije rada i vraćanja ugleda komori; dobrovoljnom članstvu; kvalitetnoj usluzi i privlačenju novih članova' primljena, a to pokazuju oni koji su za njega glasali. 

- Mi ipak živimo u Hrvatskoj i stvari koje su postavljene u zadnjih 30 godina je teško mijenjati u samo dva tjedna koliko su trajali izbori - objasnio je Oreščanin. 

Na idućim izborima se, kaže, neće kandidirati i sada se vraća svom poslu. Svojom kandidaturom ovog puta je istaknuo da HGK mora biti neovisna institucija građanskog društva koju će voditi poduzetnici koji neće biti pod utjecajem politike.

- Ovo je bio izbor između potpuno dva različita pristupa vođenju Hrvatske gospodarske komore. Drago mi je da je dobar dio ljudi prepoznao da je moj program dobar, ali to nije bilo dovoljno - dodao je Oreščanin. 

Sada od Komore očekuje da povrati ugled i da privuče nove članove.

26. travanj 2024 01:04