Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta...

27. Siječanj 2021.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 27. siječnja:

ZAGREB - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će kod skulpture "Mojsije“ na Židovskom groblju na Mirogoju polaganju zajedničkog vijenca predsjednika RH, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade RH ( 8,45 sat, Aleja Hermanna Bollea 27)

ZAGREB - Nastavljena će biti 6. sjednica Hrvatskog sabora. Prijedlog Nacionalne razvojne strategije do 2030. te Izvješće o učincima mjera u borbi protiv koronavirusa od ožujka prošle do sredine siječnja ove godine, glavne su teme ovotjednog zasjedanja Hrvatskog sabora. Na početku ovotjednog rada Sabor će se u srijedu priključiti obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja. Minutom šutnje zastupnici će odati počast žrtvama holokausta, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković održat će prigodni govor. Holokaust označava uništenje Židova i drugih nearijevskih naroda u razdoblju nacizma (1933.-1945.). Tijekom holokausta stradalo je oko šest milijuna Židova, što je gotovo dvije trećine ukupnog broja europskih Židova. U holokaustu je stradalo i pet milijuna pripadnika drugih naroda (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

GLINA - Srpsko narodno vijeće (SNV) otvorit će SNV-ovu Banijsku kuću na adresi Sisačka 5 koja će postati središnji punkt pružanja pomoći potresom ugroženom područje Gline i okolice. Na otvaranju će uz, predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, biti i potpredsjednik Vlade RH i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Boris Milošević (15 sati, Sisačka 5).

PETRINJA - Na konferenciji za medije predstavljen će biti Apel za zelenu obnovu u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji (SMŽ), a koji je pripremilo 13 organizacija koje djeluju lokalno u SMŽ i nacionalno. Riječ je o Agenciji lokalne demokracije Sisak (Volonterski centar Sisak), Brodskom ekološkom društvu BED, Društvu za oblikovanje održivog razvoja, EKS - Ekološko kulturnoj sceni (Hrvatska Kostajnica), Greenpeaceu u Hrvatskoj, Udruzi IKS (Volonterski centar Petrinja), Institutu za političku ekologiju, organizaciji Tatavaka, organizaciji Terra Hub, Zakladi Solidarna, Zelenoj akciji, Zelenoj energetskoj zadruzi i WWF Adria. Apel, koji sadrži konkretne kriterije za tzv. zelenu obnovu, bit će upućen Vladi Republike Hrvatske, Nacionalnom kriznom stožeru i drugim odgovornim javnim institucijama. Konferencija će se održati na otvorenom ispred zgrade na adresi Turkulinova 9 (10 sati).

ZAGREB - Saborski Klub zastupnika Hrvatskih suverenista održat će ispred Ministarstva hrvatskih branitelja konferenciju za medije na temu "Prijedlog zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata". Na konferenciji za medije govorit će zastupnici Željko Sačić, Marijan Pavliček i Hrvoje Zekanović (11 sati, Trg Nevenke Topalušić 1).

ZAGREB - Antifašistička liga RH-a u suradnji sa Židovskom općinom Zagreb, Srpskim narodnim vijećem, Documentom - Centrom za suočavanje s prošlošću i Savezom antifašističkih boraca i antifašista, obilježit će kod Doma hrvatskih likovnih umjetnika Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Predstavnici organizatora javno će se obratiti institucijama RH-a sa zahtjevima kako bi se prevladale pojave u hrvatskom društvu kojima se manifestira podvojeni odnos prema nasljeđu zločina ustaškog režima. Još jednom će predstavnici tih organizacija podsjetiti na strahote nacističkih i ustaških logora ali i upozoriti javnost da sjećanje na holokaust nije tek sjećanje na izolirani povijesni događaj. Brojna veleposlanstva su potvrdila svoj dolazak, među njima na skupu će biti veleposlanici Države Izrael, SAD-a i Njemačke (12 sati, Trg žrtava fašizma 16).

ZAGREB - Zelena digitalna platforma Green.hr predstavit će Inicijativu #greenspiracija kako bi zajednički inspirirali jedni druge na male, zelene promjene koje život i okoliš čine održivijim. Organizator se odlučio na pokretanje Inicijative koja će motivirati, educirati i potaknuti čitatelje i pratitelje, te sve sugrađane na zelenu (r)evoluciju. Iz Zelene digitalne platforme Green.hr žele svima dati prijedloge, primjere, načine kako zajedno mogu mijenjati svoje navike i dnevne rituale i kako se može dati svoj doprinos održivom i zelenom načinu života. Inicijativa #greenspiracija biti će predstavljena javnosti na terasi lokala Baba by Rougemarine između 11 i 13 sati kada će svi prolaznici imati priliku postati dijelom te Inicijative. Zainteresirani se pozivaju da pronađu svoju greenspiraciju i potpisom pruže podršku zelenoj Inicijativi (11 sati, Trg bana Josipa Jelačića 6).

ZAGREB - Trendovi putovanja u 2021. nisu se bitno promijenili te kao i u 2020. ovise o mogućnostima koje pružaju protupandemijske mjere, no zanimanja za odmore ima, pri čemu putnici preferiraju bliža odredišta na plaži ili planinama, pokazuje uz ostalo nova analiza o putovanjima njemačkog instituta FUR.

16. travanj 2024 03:35