Hrvatska
StoryEditor

Dionice hotelskih tvrtki Vis d.d. i Modra špilja d.d. uvrštene na Redovito tržište Zagrebačke burze

02. Listopad 2020.

Nakon više od 4 godine u stečaju dionice turističkih kompanija Vis d.d. i Modra špilja d.d. u većinskom vlasništvu mirovinskih fondova pod upravljanjem PBZ CROATIA osiguranje d.d., uvrštene su na Redovito tržište Zagrebačke burze

Nakon što je Hanfa 17.9.2020. odobrila prospekte u vezi s uvrštenjem redovnih dionica na uređeno tržište društava Vis d.d. i Modra špilja d.d., dana 1.10. dionice hotelskih tvrtki uvrštene su na Redovito tržište Zagrebačke burze te se njima počinje trgovati 5. listopada.

Prodaja turističkih tvrtki Vis d.d. i Modra Špilja d.d. objavljena je početkom 2017. godine te su u rujnu 2017. mirovinski fondovi pod upravljanjem PBZ CROATIA OSIGURANJE izabrani za najboljeg ponuditelja. Krajem 2019. dokapitalizirali su Vis d.d. sa 33,1 milijuna kuna za 73,4% udjela u vlasništvu te Modru Špilju d.d. sa 29,9 milijuna kuna za 91,6% udjela u vlasništvu. 

Stečajni postupak nakon više od 4 godine za obje hotelske kuće konačno je završen u prosincu 2019. isplatom svih potraživanja prema stečajnom planu. Mirovinski fondovi pod upravljanjem PBZ CROATIA OSIGURANJE d.d. time su postali većinski vlasnici te su imenovane Uprave i Nadzorni odbori u oba društva. Novi vlasnici obvezali su se na investicijski ciklus u obje tvrtke u ukupnom iznosu od 181,9 milijuna kuna.

Edo Bogdanović, direktor Vis d.d. i Modra Špilja d.d., ističe kako je uvrštenje dionica na Redovito tržište Zagrebačke burze veliki korak prema stvaranju stabilnog poslovanja hotelskih tvrtki na otoku Visu. Veliki je značaj i za lokalnu zajednicu kroz zapošljavanje lokalnog stanovništva te povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta i usluge te očekivanog dolaska novih gostiju.

Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ CROATIA OSIGURANJA d.d., zadovoljan je što su preuzimanjem većinskog vlasništva u dvije hotelske kuće u dugogodišnjim stečajnim postupcima stvorene dvije tvrtke uvrštene na Redovito tržište Zagrebačke burze koje će poslovati po najvećim standardima transparentnosti i korporativnog upravljanja.

- Uvjereni smo da će se značajno unaprijediti poslovanje navedenih tvrtki i stvoriti nova vrijednost za članove obveznih mirovinskih fondova PBZ CROATIA osiguranje kao i za ostale dioničare, zaposlenike i širu zajednicu. Očekujemo da će Uprava na čelu s gospodinom Bogdanovićem i Nadzorni odbor na čelu s gospodinom Bunićem voditi ove dvije firme prema rastu prihoda i efikasnosti poslovanja usprkos trenutnoj izazovnoj situaciji u turizmu - zaključio je. 

19. srpanj 2024 14:37