Hrvatska
StoryEditor

Drvna industrija Spačva: Zainteresirani kupci započeli dubinsko snimanje

26. Siječanj 2021.

Drvna industrija Spačva u utorak je objavila kako su zainteresirani potencijalni kupci započeli proces dubinskog snimanja te vinkovačke tvrtke. 

"Započet je proces dubinskog snimanja poslovanja od strane zainteresiranih potencijalnih kupaca dionica Spačve", tek su kratko izvijestili iz Spačve putem Zagrebačke burze, ne navodeći tko su zainteresirani potencijalni kupci niti koliko ih je. 

Inače, većinski vlasnik Spačve je fond Quaestus Private Equity kapital II, koji drži četiri milijuna dionica, ili 75,81 posto dionica vinkovačke drvne industrije, a još je krajem prošle godine najavio prodaju tih dionica. Fond Quaestus je u Spačvu uložio 2013. godine, nedugo nakon predstečajne nagodbe te tvrtke, a sudjelovao je i u njenoj dokapitalizaciji 2017. godine. 

Sredinom listopada 2020. godine Spačva je putem Zagrebačke burze izvijestila da je zaprimila dopis fonda Quaestus Private Equity kapital II da se taj fond nalazi u "posljednjoj godini trajanja te da poduzima radnje u cilju prodaje svojih dionica".

Mediji su tada prenijeli da su za Spačvu zaintersirani Darko Pervan, vlasnika Pervan Investa u Švedskoj i tvrtke Bjelin koja ima proizvodne pogone u hrvatskim gradovima Bjelovar, Ogulin i Otok. Navodno je interes za Spačvu iskazao i Barlinek, poznati poljski proizvođač i jedan od najvećih europskih proizvođača višeslojnih parketa, prenijeli su krajem prošle godine neki mediji. 

Po podacima iz ranije objavljenog financijskog izvješća za razdoblje siječanj-rujan prošle godine, Drvna industrija Spačva je u devet mjeseci prošle godine ostvarila ukupne prihode od 184,5 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 174,7 milijuna kuna. Dobit je prvih devet mjeseci 2020. godine iznosila 9,86 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje iznosili su 164,1 milijun kuna od čega je na inozemnim tržištima ostvareno 67,5 posto ili 110,8 milijuna kuna. Najznačajnije zemlje izvoza su Italija, Rumunjska, Francuska, Srbija, Njemačka, Velika Britanija.

"Spačva je u drugoj polovici godine uslijed otvaranja ključnih tržišta i ukidanja mjera tzv. lockdown-a ostvarila očekivane prihode na razini 2019. godine, a u pojedinim mjesecima i premašila planirane prihode od prodaje. Uspješan tijek prihoda od prodaje očekujemo i u zadnjem kvartalu ukoliko se ne pojavi isti scenarij kao s početka krize uzrokovane virusom covid-19", istaknuli su tada iz tvrtke u pojašnjenju devetomjesečnih rezultata.

Također su dodali da "društvo intenzivno radi na otvaranju novih tržišta s ciljem maksimiziranja prihoda od prodaje te da Uprava društva s oprezom prati sve promjene na tržištu i najave vezano uz nove mjere na ključnim Europskim tržištima". 

Inače, DI Spačva utemeljena je 1956. godine pod nazivom DIP Slavonski hrast. Osnovna djelatnost tvrtke je prerada drva i proizvodnja proizvoda od drva, a tvrtka se bavi i proizvodnjom namještaja, građevinarstvom, trgovinom na veliko namještajem, drvenim, pletarskim i plutenim proizvodima. Po podacima s internet stranice tvrtke, Spačva trenutno zapošljava 850 radnika.

08. prosinac 2022 12:49