Hrvatska
StoryEditor

Eagle Hills - Htjeli graditi Zagrebački Manhattan, a sad kupili hotele od Jake Andabaka

24. Ožujak 2021.
Jako Andabakfoto Dražen Lapić
Većinski vlasnik Sunce hotela Jako Andabak prodao je u utorak gotovo 70 posto dionica tvrtki Eagle Hills Zagreb Real Estate, sa sjedištem u Zagrebu, iza koje stoji Mohamed Ali Rashed Alabbar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), objavljeno je u utorak putem Zagrebačke burze.

Lider je u srpnju prošle godine doznao da Jako Andabak priprema prodaju svog turističkog portfelja, Bluesun hotele koji posluju pod objedinjenim imenom Sunce hoteli. Sva dokumentacija bila je, kako smo tada doaznali, pripremljena i prije koronakrize, tako da slabiji turistički rezultati hotelskog sektora zbog koronakrize nisu razlog njegove namjere o prodaji.

Eagle Hills Zagreb Real Estate su, naime, objavom koja je proslijeđena putem Odvjetničkog društva Šavorić i partneri, izvijestili da je za tu tvrtku nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Sunce hotela. Kako se navodi, ta je zagrebačka tvrtka s Jakom Andabakom i članovima njegove obitelji te tvrtkom Lucidus sklopila ugovor o kupoprodaji dionica i poslovnih udjela te stekla ukupno 4.151.092 redovnih dionica Sunce hotela (serije A), što čini 69,71 posto temeljnog kapitala te hotelske kuće. Kako je time prijeđen zakonski prag od 25 posto, za Eagle Hills Zagreb Real Estate je nastala obveza za preuzimanje preostalih dionica, piše Hina.

Po podacima iz objave, ta tvrtka djeluje zajednički sa svojim osnivačem Eagle Hills Croatia Properties-Sole Proprietorship, sa sjedištem u UAE, a dio su Eagle Hills Grupe, kojoj su glavna djelatnost ulaganja u nekretnine i razvoj nekretnina s fokusom na tržišta u razvoju diljem Europe, Bliskog istoka i Afrike, a projektira i razvija objekte mješovite upotrebe, uključujući ugostiteljske, rezidencijalne, trgovačke i zdravstvene. 

Na čelu Eagle Hills Grupe je Mohamed Ali Rashed Alabbar koji putem te Grupe i drugih povezanih društava trenutno, kako se navodi, upravlja razvojem projekata za izgradnju različitih objekata u UAE, Egiptu, Siriji, Bahrainu, Jordanu, Etiopiji, Omanu i Maroku ukupne vrijednosti iznad 50 milijardi eura. Za tvrtku koja je sklopila kupoprodajni ugovor Eagle Hills Zagreb Real Estate d.o.o. pišu da je osnovana 2019. i nije imala prethodnih poslovnih aktivnosti. Vrijednost transakcije nije objavljena.

Inače, Eagle Hills Zagreb tvrtka je koja je s pokojnim gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem potpisala memorandum temeljem kojeg su trebali graditi kontroverzni projekt Zagrebački Manhattan. 

Sunce hoteli pod brendom Bluesun Hotels & Resorts upravljaju s 11 hotela uz obalu na Jadranskom moru, jednim kampom i jednim zakupljenim objektom, s ukupno 2.973 smještajnih jedinica, što je čini jednom od većih hotelskih tvrti u Hrvatskoj. Uz to imaju u vlasništvu i 50,2 posto aerodroma na otoku Braču. Po podacima s internet stranice Sunce hotela, uz turističke objekte u Tučepima, Brelima, Starigradu Paklenica i Bol na Braču, u zajedničkom su pothvatu s touroperatorom TUI AG i imaju i premium hotel TUI Blue Jadran sa 161 smještajnom jedinicom, prenosi Hina.

Nadalje, još sredinom 2018. godine, kada je val spajanja i preuzimanja na osiguravateljnom tržištu uzeo maha, Andabak se spominjao kao jedan od prodavatelja. Naime, nije bila nikakva tajna da želi prodati svoje Izvor osiguranje (koje je tada imalo 0,6 posto tržišta), ali ponuđena je cijena bila je previsoka pa interesenata nije bilo, kazao je Lideru tada dobro upućeni izvor s osiguravateljnog tržišta. A tu spekulaciju Lideru je na neki način i potvrdio Andabak, koji nam je u telefonskom razgovoru rekao da nije bila donesena konkretna odluka o prodaji.

– No kod mene je sve na prodaju, a ako se pojavi dobar kupac dobro je došao. Sve opcije su otvorene – kratko je sredinom 2018. za Lider rekao rekao Andabak. 

01. prosinac 2023 09:15