Hrvatska
StoryEditor

Europski viškovi mesa u Hrvatskoj ruše domaće cijene

27. Rujan 2020.
Denis Matijević

Iako se očekuje pad cijena svinjetine jer su Kina i Južna Koreja zabranile uvoz iz Njemačke zbog pojave afričke crne kuge, čini se da bi i bez toga domaći proizvođači bili suočeni s jeftinijim uvozom konkurencije iz EU. Naime, prema analizi konzultantske tvrtke Smarter, zbog koronakrize cijena svinjetine pala je na globalnoj razini za 9,2 posto (mjereno indeksom cijena FAO), a u Croatiastočarovu posljednjem izvješću već je upozoreno na trend velikog pada cijena mesa u EU.

Tako je cijena svinjskih polovica u odnosu na isto razdoblje prošle godine pala za čak 14,7 posto; u Hrvatskoj je taj pad bio malo blaži i iznosio je 6,2%, što znači da su cijene svinjetine na domaćem tržištu sedam posto više u odnosu na prosječnu cijenu u EU.

U Smarteru, na čijem je čelu Denis Matijević, poručuju da je, 'koliko god ova razlika, koja je išla u korist naših farmera, pozitivno utjecala na našu proizvodnju, ona istodobno značila da su domaći farmeri nekonkurentni u odnosu na cijene svinjetine koja dolazi iz EU, odnosno da će višak proizvedenog mesa u ostatku EU brzo završiti na hrvatskom tržištu i srušiti domaće cijene mesa'.

Pojava afričke svinjske kuge i zabrana izvoza svinjetine iz Njemačke (zemlje koja je najveći proizvođač u EU) u azijske zemlje samo dodatno komplicira situaciju.

19. travanj 2024 06:53