Hrvatska
StoryEditor

Glomazni otpad Zagreba u rukama Reoma grupe

26. Listopad 2021.
foto shutterstock

Grad Zagreb donio je odluku o odabiru tvrtke s kojom će potpisati okvirni sporazum o prikupljanju i obradi glomaznog otpada u metropoli. Taj posao, vrijedan 90 milijuna kuna, pripao je Reoma grupi, kako stoji u objavi Elektronskog oglasnika Narodnih novina.

Da podsjetimo, nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u rujnu poništila Odluku o poništenju natječaja za prikupljanje i obradu glomaznog otpada koju je donio gradonačelnik Tomislav Tomašević, Grad Zagreb je krenuo u postupak ponovne ocjene ponuda, pri čemu je jedina valjana i cjenovno najpovoljnija ispala ponuda Reoma grupe.

Ponuda zajednice ponuditelja CE-ZA-R i EKO-FLOR PLUS je odbijena jer nije produžen rok valjanosti ponude i jamstva za ozbiljnost ponude, a ponuda trećeg ponuditelja, tvrtke 3K.F. odbijena je jer nisu dostavljena jamstva za ozbiljnost ponude.

Ishod sage o tome tko će prikupljati glomazni otpad u Zagrebu nije iznenađujući, s obzirom na to da je nedavno tvrtka Petra Pripuza javno obznanila da neće sudjelovati u daljnjem tijeku postupka. Gradonačelnik je priložio svoje argumente  DKOM-u, da Grad Zagreb ima kapacitete za vlastito prikupljanje i obradu otpada putem tvrtke Čistoća te da nema potrebe za vanjskim uslugama. Međutim, s obzirom na to da je bivši gradonačelnik Milan Bandić taj natječaj raspisao još prošle godine i da u međuvremenu nisu nastale 'nove' okolnosti zbog kojeg bi natječaj trebalo poništiti (prema tumačenju DKOM-a, Čistoća je imala dozvolu za gospodarenjem glomaznog otpada i u vrijeme pokojnog gradonačelnika), Romeo grupa se žalila na poništenje natječaja, što je DKOM uvažio. Sada je dobila posao.

Sve tri tvrtke i ranije su se javljale na natječaje o zbrinjavanju glomaznog otpada, a ovog puta Reoma Grupa dala je najpovoljniju ponudu. Procijenjena vrijednost nabave za sve tri kategorije iznosi preko 110 milijuna kuna, a za Grupu 2 – preuzimanje i daljnja obrada otpada, 90 milijuna kuna. Reoma grupa dala je ponudu od 89,5 milijuna kuna, bez PDV-a. Tvrtka je u vlasništvu Fatmira Ademija, međutim u ranijim postupcima se pojavljivala u zajednici ponuditelja sa tvrtkom Ce-za-r, u prošlom Bandićevom angažmanu za zbrinjavanje glomaznog otpada.

Valja još istaknuti da, iako Zagrebački holding sada ima partnera s kojim će potpisati okvirni sporazum, ništa ga još ne obvezuje na to da s Romea grupom potpiše ugovor i plati taj posao.

19. travanj 2024 20:38