Hrvatska
StoryEditor

Grupa Petrol kupnjom tvrtke Crodux izvela najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u regiji

06. Listopad 2021.
Nada Drobne Popović i Ivan Čermak

Društvo Petrol d. d. Ljubljana je nakon ispunjenja odgodnog uvjeta završilo kupnju 100 posto poslovnog udjela u hrvatskoj tvrtki Crodux Derivati ​​Dva d.o.o., navodi se u priopćenju.

Nabavna cijena za stopostotni poslovni udio iznosi 191,7 milijuna eura. Petrol d.d. Ljubljana će također preuzeti neto financijski dug prema bankama u visini od 19,2 milijuna eura. Kupnja i refinanciranje preuzetih dugova je financirano s međunarodnim sindiciranim kreditom u visini od 200 milijuna eura, koji je organizirala banka NLB d.d. zajedno s Privrednom bankom Zagreb d.d.

Kupnjom društva Crodux Derivati Dva d.o.o. grupa Petrol učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg opskrbljivača naftnim derivatima u Hrvatskoj. S ukupno 204 prodajnih mjesta, tržišni udio grupe Petrol u Hrvatskoj uvećat će s 13 posto na 23 posto.

Najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u povijesti grupe Petrol

Preuzimanje društva Crodux Derivati Dva d.o.o. najveća je akvizicija društva Petrol d. d., Ljubljana u zadnjih deset godina i predstavlja najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u cijeloj povijesti grupe Petrol. Tim preuzimanjem grupa će dobiti još 93 benzinske postaje. S ukupno 204 prodajnih mjesta, tržišni udio grupe Petrol u Hrvatskoj uvećati će se s 13 na 23 posto. U regiji JI Europe grupa Petrol imat će 594 prodajnih mjesta. Procijenjena EBITDA društva Crodux Derivati 2 d.o.o. za godinu 2021. je 37 mio EUR (bez utjecaja IFRS16).

- Danas je za Petrol vrlo važan dan. Grupa Petrol se je povećala na više od 6000 predanih, srčanih i sa znanjem potkovanih zaposlenika. Svim novim suradnicama i suradnicima u društvu Crodux Derivati Dva d.o.o. želimo iskrenu dobrodošlicu u našoj, a sada i njihovoj grupi Petrol. Vrlo dobro znamo da su zaposlenici srce svake tvrtke i vjerujemo da ćemo zajedno biti ne samo veći, već i snažniji i bolji. S povezivanjem dva snažna brenda ćemo kupcima, također i zaposlenima i dioničarima, ponuditi najbolje od obje tvrtke te kao vodeći partner u energetskoj tranziciji i dalje graditi u budućnost usmjeren ekosistem održivih, a prije svega modernijih i digitaliziranih usluga. Tako planiramo prenijeti dobre prakse, s kojima želimo po 2025. godine postati vodeći dobavljač goriva i održivih energetskih rješenja u Hrvatskoj, koja je s današnjim preuzimanjem postala naš drugi dom - na kraju preuzimanja i početku procesa integracije objašnjava Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave društva Petrol.

- Društvo Crodux Derivati ​​Dva d.o.o. jedan je od najvažnijih prodavača naftnih derivata na hrvatskom tržištu. U osam godina povećali smo maloprodajnu mrežu suvremenih benzinskih postaja za gotovo duplo. Uz visoku kvalitetu motornih goriva, raznolik izbor robe i usluga te bogatu ugostiteljsku ponudu, stvorili smo široki krug vjernih kupaca. Preko 1100 visoko motiviranih zaposlenika dalo je važan doprinos u stvaranju Croduxa kao partnera od povjerenja. S Petrolom nas vežu iste vrijednosti i usredotočenost na pružanje vrhunskih proizvoda i usluga za naše klijente, pa sam uvjeren da će i integrirana tvrtka uspješno poslovati - kaže Ivan Čermak, vlasnik i osnivač društva Crodux Derivati ​​Dva d.o.o.

Društvo Crodux Derivati Dva d.o.o. do  spajanja s društvom Petrol d.o.o. ostaje neovisna tvrtka.

Spojena tvrtka će biti drugi najveći opskrbljivač naftnih derivata u Hrvatskoj, ukupni prihodi od prodaje (uključujući trošarine) grupe Petrol Zagreb i Crodux Derivati ​​Dva d.o.o. u 2020. godini procjenjuju se na oko 1 milijardu eura, čime bi se uvrstila među najveće tvrtke u Hrvatskoj.

Grupa Petrol želi biti prvi izbor za kupnje 'na putu', što postižu s pružanjem izvrsnog korisničkog iskustva. Spajanjem društva Crodux Derivati Dva d.o.o. s društvom Petrol d.o.o. još više će se približiti tom cilju na hrvatskom tržištu. Uz zajedničku, široku maloprodajnu mreža na strateškim lokacijama, kupcima će još više biti dostupni njihovi proizvodi i usluge, i privući će nove kupce. Na hrvatskom tržištu za sada će biti prisutni s oba snažna i prepoznatljiva brenda. Njihovim kupcima su na raspolaganju visokokvalitetna goriva, široka paleta trgovačke robe i usluga, te dobra ugostiteljska ponuda. U grupi Petrol velika pozornost pridaje se razvoju motornih goriva, zbog toga je u godini 2021 na tržište lansirana nova generacija Q Max goriva, koja osiguravaju manju potrošnju, veću energetsku učinkovitost i niže emisije. Širi se i razvija mreža punionica za električna vozila.

Grupa Petrol svjesna je da su visoko motivirani i kvalificirani zaposlenici ključni za postizanje dobrih rezultata. Njihove aktivnosti na području obrazovanja, razvoja i nagrađivanja omogućuju ostvarivanje potencijala, jačanje profesionalnih i osobnih kompetencija, potiču suradnju i usredotočuju se na postizanje ciljeva.

- Sretni smo što nam se pridružuju  zaposlenici iz Crodux Derivati Dva d.o.o. s kojima ćemo dijeliti iskustva i znanje. U udruženoj tvrtki više od 2200 zaposlenika nastojat će osigurati izvrsno korisničko iskustvo za naše kupce - kaže Nada Drobne Popović, predsjednica uprave grupe Petrol.

Kupnja društva Crodux Derivati ​​Dva d.o.o. u skladu je sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021.-2025. koja predviđa da će u 2025. godini u maloprodajnoj mreži biti 627 suvremenih prodajnih mjesta, koja će biti namijenjena sveobuhvatnoj opskrbi kupaca 'na putu'. Široka maloprodajna mreža će biti značajna konkurentska prednost i u budućnosti, jer u njezinom razvoju uzimamo u obzir nove energente za pogon vozila, trendove mobilnosti i kupovne navike kupaca.

Poslovni plan grupe Petrol za 2021. godinu ne uključuje poslovne rezultate društva Crodux Derivati Dva d.o.o., koji će biti uključeni u konsolidirana financijska izvješća grupe Petrol za godinu 2021. u zadnjem kvartalu 2021. godine. Procjenjujemo da će EBIDA grupe Petrol zbog toga biti uvećana za 10 milijuna eura.

Fokusiranjem na svoju temeljnu djelatnost u strateškom razdoblju do 2025. godine, Petrol održava svoju konkurentnost, istodobno preusmjeravajući svoje kapacitete u energetsku tranziciju. Segment prodaje naftnih derivata i trgovačke robe, koji predstavlja najveći dio EBITDA grupe Petrol još uvijek ima potencijal rasta u sljedećim godinama, posebno u široj regiji JI Europe i kao takav omogućuje povećana ulaganja u obnovljive izvore energije za zelenu budućnost.

- U skladu sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021.-2025. na hrvatskom tržištu ćemo prodajnom mrežom proširiti portfelj kupaca u području energenata i usluga energetske tranzicije, a ujedno ulagati u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora - dodaje Drobne Popović.

23. travanj 2024 18:23