Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska i Mađarska potpisale program suradnje u obrazovanju i znanosti

24. Lipanj 2021.
foto S

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i ministar ljudskih resursa Mađarske Miklós Kásler potpisali su u četvrtak u Zagrebu Program suradnje u područjima obrazovanja i znanosti za razdoblje 2021.-2025. koji predstavlja nastavak dobre suradnje između Hrvatske i Mađarske.

- Dokument dodatno svjedoči o izrazito dobrim, prijateljskim, skladnim odnosima između Hrvatske i Mađarske. Dugogodišnja, višestoljetna povijest naših dvaju naroda dolazi do punog izražaja u suradnji i prijateljskim odnosima - rekao je ministar Fuchs prilikom potpisivanja sporazuma u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Naglasio je da je način na koji je riješeno pitanje mađarske manjine u Hrvatskoj i pitanje hrvatske manjine u Mađarskoj, koja sve prava uživaju pripadnici nacionalnih manjina - definitivno uzor kako treba riješiti odnose među manjinama, možda i u nekim drugim zemljama unutar EU.

- Ovaj program otvara daljnju mogućnost suradnje, otvara dodatne elemente koji će unaprijediti upravo ono što pokušavamo cijelo vrijeme, a to je očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta naših nacionalnih manjina -  istaknuo je ministar Fuchs.

Naveo je kako je zahvaljujući izraženim željama i osjećaju potrebe od strane nacionalnih manjina,  Program suradnje u područjima obrazovanja i znanosti za razdoblje 2021.-2025. dobio novi element - svaka zemlja će poslati svoje učitelje, ne pripadnike nacionalnih manjina, već izvorne govornike da osvježe i unaprijede nastavu materinjih jezika bilo u Hrvatskoj, bilo u Mađarskoj.

Svi ostali elementi sporazuma, ocijenio je ministar  Fuchs,  kontinuitet su dobrih odnosa dviju država, a uključuju razmjenu lektora, studenata i učitelja te doprinose daljnjem unaprjeđenju odnosa između Hrvatske i Mađarske na ovom području.

Fuchs je također zahvalio mađarskoj Vladi na pomoći kod potresa koji su pogodili Hrvatsku prošle godine, a posebno se zahvalio i na izgradnji osnovne škole u Petrinji.

Svi nacrti su pripremljeni, potrebni administrativni su gotovi te se čeka skori početak prvih radova. 

Miklós Kásler: Obje vlade veliku važnost pridaju javnom obrazovanju i uključenosti u obrazovanje i kulturu nacionalnih manjina

Ministar ljudskih resursa Mađarske Miklós Kásler istaknuo je da obje vlade veliku važnost pridaju javnom obrazovanju i uključenosti u obrazovanje i kulturu vlastitih nacionalnih manjina. 

Naveo je kako se ova suradnja podjednako odnosi na suradnju između ustanova, učenika i profesora. 

- Ovo je lijepa i važna postaja u razvoju i suradnji. Isto kao što je Mađarska za hrvatsku manjinu, tako je i Hrvatska za mađarsku manjinu proširila mogućnosti javnoga obrazovanja. Ovo je simboličan korak, ali je i važan zašto što je omogućio da jedna država pruža pomoć drugoj - rekao je ministar Kásler, podsjetivši i na mađarsku pomoć kod potresa i obnove na Banovini. 

U kontekstu Sporazuma naveo je i kako je Mađarska nakon 2010. godine tri i pol puta povećala svoje financijsko ulaganje pa je tako od prvotnih 1,8 milijardi forinti došla na više od 10 milijardi.

- O materijalnim stvarima moramo govoriti jer omogućuju dobro funkcioniranje, ali smatram da je sadržaj utoliko važniji. Sadržaj je taj da imamo 800 godina zajedničke tradicije i povijesti unutar kojih smo živjeli u miru i omogućili jedni drugima suživot i opstanak u teškim vremenima - dodao je Kásler, poručivši da je u tom svjetlu važno današnje potpisivanje sporazuma.

Spomenutim Programom ostvaruju se pretpostavke za izravnu suradnju ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja, visokih učilišta te znanstvenih i istraživačkih ustanova u područjima obrazovanja, znanosti i istraživanja.

Osim toga, njime se podupire stvaranje uvjeta za učenje jezika, književnosti, kulture i civilizacije druge države uz naglasak na potporu pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, a s ciljem očuvanja njihova jezika i kulture.

19. travanj 2024 15:37