Hrvatska
StoryEditor

Promjene na vidiku - Hrvatska ima mnogo novih župana i gradonačelnika

30. Svibanj 2021.
Map with flag of Croatiafoto Shutterstock

Hrvatska nakon drugog kruga lokalnih izbora dobiva osam župana, među njima i Grad Zagreb koji ima status županije, dok je sedam dosadašnjih župana potvrdilo svoje pozicije prema neslužbenim rezultatima drugog kruga lokalnih izbora u nedjelju.

Dosadašnji župani Radimir Čačić, Damir Bajs, Goran Pauk i Darko Milinović izgubili su mjesta župana u svojim županijama.

Šestero župana izabrano je prije dva tjedna u prvom krugu i to Antonija Jozić (HDZ/HSU) u Požeško-slavonskoj županiji, Igor Andrilović (HDZ/HSLS) u Virovitičko-podravskoj, Ivan Anušić (HDZ i partneri) u Osječko-baranjskoj, Danijel Marušić (HDZ i partneri) u Brodsko-posavskoj, Željko Kolar (SDP/HSS/HSU) u Krapinsko-zagorskoj županiji i Matija Posavec (nezavisni) u Međimurskoj županiji.

Među novim čelnicima županija su dvije žene, uz Jozić tu je i Martina Furdek-Hajdin (HDZ/HSLS).

HDZ je samostalno dobio 13 župana, a dao je podršku Korenu i Kožiću. SDP je osvojio dva mjesta župana, po jedno IDS i Platforma Možemo! (Grad Zagreb). Dva župana izabrani su kao nezavisni kandidati - Posavec i Jelić.  

Nakon obrađenih više od 98 posto glasova Stjepan Kožić (HDZ, SKNL, Stranka rada i solidarnosti, HSU, HSLS, HNS) ponovno osvaja mjesto župana Zagrebačke županije s osvojenih 54,48 posto a pobijedio je Mihaela Zmajlovića (SDP, HSS) koji je dobio 45,52 posto.

I Zlatko Komadina (SDP, PGS, IDS, HSU, HSS) sa osvojio 57,89 posto glasova ostaje župan Primorsko-goranske županije nakon što se u drugom krugu izbora sučelio sa Garijem Cappellijem (HDZ, HSLS) koji je dobio 42,11 posto.

HDZ je zadržao Karlovačku županiju, a ovoga puta je pobjednica Martina Furdek-Hajdin (HDZ, HSLS) sa 62,07 posto, dok je njezin protukandidat Stjepan Mikulandrić (SDP, HSS) osvojio 37,93 glasova

U Ličko-senjskoj županiji došlo je do promjene -  Ernest Petry (HDZ, HSS, HSU, HBS) novi je župan s osvojenih 54,01 posto dok je njegov protukandidat dosadašnji župan Darko Milinović dobio 45,99 posto glasova.

U Istarskoj županiji župan ostaje Boris Miletić (IDS, ISU-PIP, Zeleni) s osvojenih 50,16 posto glasova dok je njegov Danijel Ferić (SDP) osvojio 49,84 posto. 

U Šibensko-kninskoj županiji došlo je do promjene te je novi župan Marko Jelić (NL) s osvojenih 60,96 posto, a pobijedio je Gorana Pauka (HDZ) koji je osvojio je 39,04 posto glasova.

Dosadašnji Koprivničko-križevački župan Darko Koren (Mreža, HDZ) ostaje župan s dobivenih 51,22  posto, a iza sebe je ostavio Mladena Kešera (SDP, HSLS, GLAS) koji je osvojio 48,78 posto. 

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dosadašnji župan Damir Bajs (NL, HSU, SU, BUZ, Demokrati, Reformisti, NSH, GLAS, HSS Braće Radić, HSS) izgubio je sa osvojenih 42,38 posto glasova od novog župana Marka Marušića (HDZ, HSLS) koji je dobio 57,62 posto glasova.

U Zadarskoj županiji Božidar Longin (HDZ, HSP, SU, Reformisti) ostaje župan s osvojenih 52,43 posto glasova a pobijedio je Ivicu Žuvelu (NL) koji je odbio 47,57 posto.

I dosadašnji župan Varaždinske županije Radimir Čačić (Reformisti, Umirovljenici) izgubio je poziciju župana sa dobivenih 48,34 posto glasova, a novi je župan Anđelko Stričak (HDZ, HSLS, HSU) koji je dobio 51,66 posto glasova. 

U Sisačko-moslavačkoj županiji novi je župan Ivan Celjak (HDZ, HSLS, HSS, HSP, HKS, HNS, HSU) koji je dobio 72,15 posto dok je Daniel Berdais (SDP, Centar, Laburisti, HDRS, Zelena alternativa - ORah) dobio 27,85 posto. 

Damir Dekanić (HDZ) pobijedio je sa 56,79 posto glasova Josipa Dabru (NL) koji je dobio 43,21 glasova te je postao novi župan Vukovarsko-srijemske županije.

Birači Splitsko-dalmatinske županije ponovno su za župana izabrali Blaženka Bobana (HDZ) koji je osvojio 60,43 posto dok je njegov potukandidat Ranko Ostojić (SDP) osvojio 39,57  posto.

Dosadašnji župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić (HDZ) ostaje župan s osvojenih 52,23 posto a pobijedio je Božu Petrova (Most) za kojega je glasovalo 47,77 posto birača.

U Zagrebu, koji ima i status županije, pobijedio je Tomislav Tomašević (Možemo! i partneri) osvojivši 65,29  posto glasova birača u drugom krugu lokalnih izbora te je premoćno pobijedio Miroslava Škoru (DP, Zelena lista) koji je dobio 34,71 posto.

Novi/stari gradonačelnici

Ljerka Cividini, kandidatkinja HNS-a,  Nezavisne liste Matije Posavca, Demokrata, HSLS-a i HDSS-a nova je gradonačelnica Čakovca koja je u nedjelju u drugom krugu lokalnih izbora pobijedila dosadašnjeg gradonačelnika Stjepana Kovača (SDP) .

Prema neslužbenim rezultatima, u drugom krugu lokalnih izbora Cividini  je nakon obrađenih svih biračkih mjesta dobila 5.617 glasova birača, a njezin protukandidat,  SDP-ov Stjepan Kovač 4.141 glas.

Kandidat grupe birača Viktor Šimunić, široj javnosti poznat jer je u aferi "Kaj bi ti štel biti?" objavio audio snimku iz koje proizlazi  da mu je HDZ nudio protuuslugu u zamjenu za podršku na lokalnim izborima, pobijedio je u drugom krugu izbora za gradonačelnika Oroslavja.

Šimunić je s 1456 osvojenih glasova pobijedio aktualnog gradonačelnika Emila Gredičaka (HDZ, HSU,HSLS) koji je osvojio 1224 glasa. Obrađena su sva biračka mjesta, njih sedam, objavio je DIP.

HDZ-ov Ivan Budalić osvojio je novi mandat gradonačelnika Imotskoga, potvrđuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Podaci sa svih devet biračkih mjesta pokazuju da je Budalić dobio glasove 2578 birača, a njegov protukandidat nezavisni Bruno Rebić njih 1876.

Na izbore se odazvalo 51,05 posto birača, odnosno njih 4543 od ukupno 8906.

Nezavisni Miro Duspara osvojio je u nedjelju peti uzastopni mandat gradonačelnika Slavonskog Broda  jer je u drugom krugu pobijedio je Dragana Jelića(HDZ).

Prema prvim neslužbenim podacima Duspara je osvojio 10.154 glasa, dok je Jelić osvojio 9.265 glasova.

SDP-ov Neven Bosilj novi je gradonačelnik Varaždina nakon što je u drugom krugu izbora dobio 8249 glasova ili 50,52 posto, a dosadašnji gradonačelnik Ivan Čehok 8080 glasova, odnosno 49,48 posto.

IDS bez gradonačelnika u sjedištu Istarske županije te najvećem gradu - Pazinu i Puli

IDS je u drugom krugu lokalnih izbora izgubio mjesto gradonačelnika sjedišta Istarske županije - Pazina te najvećega grada u Županiji - Pule, u Buzetu nije ni imao svojeg kandidata, a nije osvojio i nekoliko općina.

U Pazinu je Suzana Jašić (Možemo!) pobijedila IDS-ovog Renata Krulčića, kojeg su podržavali i HSU i HNS, a u Puli je kandidat grupe birača Filip Zoričić pobijedio IDS-ovu Elenu Puh Belci (podrška IS,PIP, Zeleni).

U gradu Buzetu je pobijedio nezavisni kandidat na listi SDP-a Damir Kajin. Kajin je, inače, do 2013. godine bio član IDS-a, pa i potpredsjednik te stranke.

IDS-ovi kandidati nisu uspjeli u drugom krugu lokalnih izbora pobijediti u općinama Oprtalj, Brtonigla i Gračišće.

U Oprtlju je kandidat grupe birača Leo Bezjak pobijedio IDS-ovog Sebastijana Bančića, u Brtonigli je kandidat grupe birača Neš Sinožić pobijedio IDS-ovog Ezija Barnabu, a u Gračišću je kandidat grupe birača Ivan Jeromela pobijedio IDS-ovog Ivana Mijandrušića.

U drugom krugu lokalnih izbora IDS je pobijedio u općini Barban – načelnik će biti Dalibor Paus.

U drugome krugu IDS nije imao kandidate u općinama Kršan, Medulin i Karojba. U općini Kršan je između dva kandidata grupe birača Roman Carić pobijedio Valdija Runka, a u Medulinu je Ivan Kirac pobijedio Gorana Buića, dok je u Karojbi HDZ-ov Marko Lakošeljac pobijedio kandidata grupe birača Alena Rosića.

U prvome krugu lokalnih izbora IDS je pobijedio u gradovima Novigrad, Labin, Rovinj, Buje i Poreč, a izgubili su u Vodnjanu.

22. veljača 2024 19:25