Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski izvoznici: Predlažemo mjere za konkurentnije gospodarstvo

23. Lipanj 2020.
Darinko Bago

Udruga Hrvatski izvoznici u ovogodišnjoj "Deklaraciji Hrvatskih izvoznika" ističe potrebu poticanja novih ulaganja, poreznih popuštanja i usmjeravanja državnih potpora najperspektivnijim, strateški važnim i izvozno orijentiranim segmentima domaće industrije. Budući da je tradicionalna lipanjska Konvencija Hrvatskih izvoznika i Dodjela nagrada "Zlatni ključ" najboljim izvoznicima za 2019. godinu morala biti odgođena, Hrvatski izvoznici objavili su u utorak "Deklaraciju 2020." u kojoj predlažu skup mjera za konkurentniju ekonomiju. 

Ocjenjuju da su pandemija koronavirusa i snažni potres u Zagrebu otkrili niz izazova, a time i rizika koji su do sada bili bilo nedovoljno prepoznati ili su se prvi put javili. Smatraju da je Vlada u prvoj fazi koronakrize svojim mjerama očuvala radna mjesta i životni standard ne malog broja ljudi te da je horizontalnim kriterijem spriječen nestanak s tržišta brojnih poduzeća i malih poduzetnika. No, ističu da je sada vrijeme za vertikalne mjere prilagođene uvjetima "kada će državni intervencionizam i ekonomski nacionalizam postali nova normala".

To uključuje konkretne poteze kako bi se osigurali uvjeti za plasman domaćih proizvođača na stranim tržištima, kada se izvoz potiče javnim i prikrivenim potporama, kažu izvoznici. Očekuju da će tijekom idućih nekoliko godina gospodarstva velikih i razvijenih članica EU-a pokrenuti značajan ciklus investicija u cilju smanjenja ovisnosti o uvozu s dalekih tržišta, odnosno vraćanju/ preseljenju proizvodnje iz dalekih tržišta (azijskih zemalja) u domicilna gospodarstva i geografski bliže regije.

"To za naše izvoznike znači da će jačati regionalni europski lanci stvaranja vrijednosti, što je za slabije razvijene članice EU-a uključujući Hrvatsku prilika da u većoj mjeri postanu proizvođači i dobavljači komponenti - intermedijarnih proizvoda, ali i finalnih proizvoda za tržišta razvijenih članica", kaže se u Deklaraciji.

Drže stoga da će za poticanje novih ulaganja biti važna fiskalna oslobođenja, a pozivaju i na usmjeravanje bespovratna ili djelomično bespovratna sredstava državnih potpora najperspektivnijim, strateški važnim, izvrsnim i izvozno orijentiranim segmentima domaće prerađivačke industrije.

U slučaju dublje krize, predlažu izvoznici, mogu se kroz jednu do tri godine uskratiti uplate doprinosa u drugi mirovinski stup, a dobit društava za upravljanje OMFovima može se preusmjeriti u korist novoformiranog fonda pri HBOR-u, za afirmaciju izvrsnosti u izvozno orijentiranoj prerađivačkoj industriji te za obnovu proizvodne infrastrukture stradale u potresu. Opcija je po njima i veće povlačenje dobiti HNB-a ostvarene u 2019. te pričuva u kapitalu HNB-a koje premašuju potrebnu razinu, u korist državnog proračuna. 

Deklaraciju možete pročitatj OVDJE.

26. svibanj 2022 22:17