Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski startup airt predstavio fintech rješenje za banke

20. Veljača 2020.
foto Bruno Zlomislić

Hrvatski AI startup airt predstavio je svoje fintech rješenje namijenjeno malim i srednjim bankama koje zanima umjetna inteligencija (AI) kako bi bolje upoznale svoje korisnike te im na bolji način ponudile i komunicirale svoje proizvode i usluge. Airt su osnovali Davor Runje, serijski poduzetnik i IT stručnjak i Hajdi Ćenan, marketinška stručnjakinja i poduzetnica.

airtAI rješenje za banke procesira povijesne transakcije postojećih klijenata banaka i na osnovu njih predviđa kako će klijenti raspolagati novcem u budućnosti. Za svakog pojedinačnog klijenta model predviđa vjerojatnost budućih transakcija, na primjer kolika je vjerojatnost da će kupiti gorivo na konkretnoj benzinskoj postaji ili kolika je vjerojatnost da će za vikend otići u shopping ili na izlet u prirodu. Na osnovi ovog temeljnog modela, izrađuju se modeli koji rješavaju konkretan poslovni problem, na primjer kolika je vjerojatnost da je klijentu potreban kredit ili prilika za ulaganje. Tehnologija se bazira na najnovijim tehnikama dubokog učenja razvijenima za razumijevanje jezika, ali prilagođenima za procesiranje bankarskih podataka. Ovo rješenje bankama omogućuje znatno bolju komunikaciju s klijentima te posljedično bolje korisničko iskustvo, jer mogu predvidjeti te ispuniti potrebe svojih klijenata u pravo vrijeme, onda kada je njima to potrebno.

- Naše rješenje je rezultat dvogodišnje suradnje sa financijskim institucijama i temelji se na razumijevanju internih potreba i procesa tog sektora. Prvi modeli su u produkcijskoj upotrebi od 2018. godine kad smo pokrenuli suradnju s jednom bankom i jednom kartičarskom kućom. U tih godinu i pol kontinuirano smo testirali i unaprijeđivali modele i danas smo spremni ponuditi skalabilno rješenje za nekoliko bankarskih problema koje se dokazalo u praksi. Iako je rješenje u srži vrlo kompleksno, iz perspektive banke je jednostavno za instalaciju i pokretanje uz zadovoljavanje svih sigurnosnih zahtjeva. Trenutno proof-of-concept implementacije odrađujemo u tri mjeseca, a cilj nam je automatizacijom procesa smanjiti to vrijeme na tjedan dana – kaže Ćenan.

Jedna od glavnih odlika airtAI rješenja za banke jest njegova jednostavnost i brzina implementacije; riješen je jedan od glavnih problema u primjeni umjetne inteligencije općenito, a to je (pred)procesiranje povijesnih podataka. airt specificira točnu vrstu i format podataka koje je potrebno učitati u njihovo rješenje koje se može instalirati i pokrenuti u sâmom data centru banke (nije potrebno spajanje na vanjsku mrežu), kako bi se pokrenulo treniranje modela te dobio željeni output. Cijeli proces se može odviti u tjednima, za razliku od mjeseci (ili čak godina) koliko trenutno traju implementacije AI rješenja.

Banke se danas na tržištu ne bore samo međusobno, već se moraju braniti i od nove fintech, ali i bigtech konkurencije koja ulazi na njihov dosad prilično zaštićeni teritorij. Kako bi uspjele zadržati svoju poziciju, moraju pod hitno početi bolje koristiti podatke koje već imaju te početi primjenjivati nove tehnologije –  kao što je umjetna inteligencija – na povijesne transakcije kako bi mogle bolje očekivati što njihovi klijenti sljedeće trebaju i očekuju. Naravno, to nije jednostavno kako zvuči – ljudskih resursa u području umjetne inteligencije nema dovoljno i stručnjaci iz tog područja su skupi, a manje banke si također ne mogu priuštiti ni angažiranje velikih (konzultantskih) kompanija. U airtu smatraju kako je rješenje tog problema mogu pronaći u njihovom proizvodu. airtAI rješenju za banke se trenutačno koristi na hrvatskom tržištu i u regiji, a ubrzo planiraju širenje na globalno tržište.

19. travanj 2024 15:24