Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Dražen Oreščanin: Konkurentske zemlje iz regije odvlače ulagače povoljnijim uvjetima

23. Prosinac 2020.
Dražen Oreščanin

Iako se poduzetnici nerijetko jadaju na dostupnost bankarskih izvora financiranja, ocjena stanja Dražena Oreščanina – koji je kao suvlasnik Poslovne inteligencije i jedan od čelnika Udruge Glas poduzetnika legitiman predstavnik poduzetničkog sloja – u dobroj se mjeri poklapa s analizama iz bankarskog sektora.

image
foto

Oreščanin skreće pozornost i na nedostatak vizije i strategije gospodarskog razvoja. U slabosti ubraja neefikasnu i skupu državu te mito i korupciju kao velike zapreke za investicije, a s tim u vezi detektira i prijetnju: 'Regionalne zemlje (Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora) odvlače potencijalne ulagače povoljnijim uvjetima.' Također, upozorava na mogućnost potencijalnog bankrota države 'zbog prezaduženosti i velikih troškova javnog sektora'.

Nije nimalo čudno što poduzetnik čija se tvrtka bavi obradom, skladištenjem i analizom podataka priliku za Hrvatsku vidi u IT sektoru – u privlačenju digitalnih nomada i stranih stručnjaka za IT i visoke tehnologije. Podsjetimo, Hrvatsku kao poligon za skitnje digitalnih nomada u svojim su analizama spomenule poduzetnica Kristina Ercegović i čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Oreščanin među prilike uvrštava i novi koncept turizma – plavo-zelenu Hrvatsku, a među prijetnje izostanak strukturnih reformi koje nisu ni u najavi, te nastavak iseljavanja mladih i obrazovanih. 

U novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera možete pročitati i analize glavnih ekonomistica dviju velikih banaka – Ivane Jović (PBZ) i Zrinke Živković Matijević (RBA), Predraga Bejakovića iz Instituta za javne financije i Ernesta Vlačića s veleučilišta Algebra

 

17. travanj 2024 20:11