Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Kristijan Cinotti: Treba privatizirati zdravstvo, školstvo i sve što je moguće da se riješimo uhljeba

09. Prosinac 2020.
Kristijan Cinotti, Mazars Cinotti

Autor današnje SWOT analize u sklopu Liderovog serijala 'Hrvatski SWOT' Kristijan Cinotti osnivač je i direktor tvrtke Mazars Cinotti s dvadesetogodišnjim iskustvom u konzultantskom biznisu.

On se ne bavi ulogom i utjecajem Europske unije na razvoj Hrvatske, već se posvetio analizi onih kategorija za koje smo sami odgovorni, i to bez dlake na jeziku.

Cinotti nemilosrdno ocjenjuje da su hrvatske plaće prevelike s obzirom na produktivnost i da su mirovine prevelike s obzirom na uplate. Uz to bi ukinuo besplatno školovanje, a školarina bi se vraćala porezima i radom kako bi se spriječio odljev mladih ljudi.

- Nema smisla školovati inženjere za Zapadnu Europu - tvrdi Cinotti i dodaje da treba posebno naplaćivati školovanje za ona zanimanja koja država i tržište rada ne trebaju kako bi se obeshrabrilo prekomjerno stvaranje takvoga, nepotrebnog kadra.

Zauzima se za privatiziranje zdravstva, školstva i svega što se može privatizirati 'jer se drukčije nećemo riješiti 'uhljeba' kojima je politika biznis' te za smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi i povezanim poduzećima. Treba ih prebaciti u gospodarstvo eksternalizacijom, ukidanjem županija i pojednostavnjenjem procesa, tvrdi Cinotti.

Nema sumnje da takva stajališta mogu izazvati polemike. No to može biti samo poticajno. Cijeli serijal i nije zamišljen zato da bi svi izražavali isto mišljenje, nego da na temelju različitih pogleda pokušamo na kraju dobiti koliko-toliko objektivnu sliku hrvatske ekonomije.

U novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera pročitajte predstavnici kojih stranaka su se odvažili na izradu SWOT analize, i kako gledaju na hrvatsku ekonomiju   

25. travanj 2024 09:23