Hrvatska
StoryEditor

InterCapital omogućuje ulaganje u dionice globalnih tehnoloških kompanija

30. Ožujak 2021.

Intercapital Asset Management, društvo za upravljanje imovinom, predstavilo je InterCapital Global Technology dionički fond – prvi fond ove vrste na hrvatskom tržištu čiji je cilj omogućiti domaćim ulagačima da sudjeluju u rastu globalnih tehnoloških kompanija poput Amazona, Applea, Microsofta, Facebooka, Netflixa, SAP-a i sl.

Četvrta industrijska revolucija ubrzala je, pod utjecajem COVID-19 pandemije, svoj razvoj prošle godine kad je dodatno istaknuta važnost sudjelovanja digitalnih tehnologija u svakodnevici ljudi širem svijeta, pa tako i hrvatskih građana. Potaknuti tom činjenicom te globalnim dinamičnim financijskim i tehnološkim kretanjima, InterCapital Asset Management je osnovao fond koji će ulagačima donijeti najbolje iz globalnog svijeta tehnologije. 

Predstavljanje novog fonda otvorio je pionir hrvatske tehnološke scene, Damir Sabol, koji je predstavio razvojnih put svojih svjetski poznatih tvrtki Microblinka i Photomatha te je podijelio i svoju viziju za budućnost osvrnuvši se na važnost kontinuiranih ulaganja u tehnološke tvrtke i startupove koji stvaraju novu vrijednost za čovječanstvo.  -  Očekujem daljnji rast tehnološkog sektora. Snaga umjetne inteligencije i računalna snaga u svijetu će biti još važnija. U sljedećih 10 do 20 godina tehnološki sektor će biti nositelj gospodarskog razvoja – rekao je Sabol.

InterCapital Global Technology dionički fond će se primarno fokusirati na tržište SAD-a, a potom na azijsko i europsko tržište obzirom da se na američkom tržištu najbrže materijaliziraju novi pristupi tehnologijama. - No, nećemo ulagati samo u IT sektor već i u svaki sektor i kompaniju koja profitira od tehnologije - izjavio je Krešo Vugrinčić, CFA, fond menadžer.

Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa, dodao je - Također smo prošle godine bili pioniri jer smo postali društvo za upravljanje imovinom u regiji koje je potpisalo deklaraciju o društveno odgovornom investiranju. Stoga ćemo se i unutar Global Technology Fonda nastaviti voditi faktorima o održivosti ulaganja. 

Ideja InterCapital Global Technology fonda je ulaganjem obuhvatiti snažne sekularne trendove tehnološke revolucije koja obuhvaća sve ključne sfere života čovjeka – dom, rad, odmor i zabavu. Strategiju planiraju implementirati na način da aktivno ulažu u kompanije koje se bave razvojem i prodajom proizvoda, procesa ili usluga za koje smatramo da postoji značajna vjerojatnost da će u dugom roku profitirati od inovacija i tehnološkog napretka, s posebnim fokusom na po njima četiri ključna segmenta: dom, putovanje i mobilnost, proizvodnju te usluge.

Sektorska struktura ulaganja je takva da se 44 posto odnosi na softver i usluge, 21 posto na medije i zabavu, 14 posto na poluvodiče, 12 posto na maloprodaju, 8 posto na tehnološku opremu. Geografski je najzastupljenije tržište SAD-a, a slijede Tajvan, Njemačka, Nizozemska i Japan. Fond je namijenjen ulagateljima s dugoročnim horizontom te onima koji su spremni na kombinaciju rizika i prinosa koje donose ulaganja na dioničkim tržištima.

21. svibanj 2024 09:31