Hrvatska
StoryEditor

Malim i srednjim INOVATIVNIM tvrtkama dostupno deset milijardi eura!

17. Ožujak 2021.
inovacija

Više od deset milijardi eura Europskog inovacijskog vijeća (EIC) od 18. ožujka bit će na raspolaganju malim i srednjim tvrtkama iz Europske unije i pristupnih zemalja. Radi se o Okvirnom programu EU-a za istraživanje i inovacije (2021. - 2027.), najambicioznijem inovacijskom programu koji je Europa ikad poduzela. Novac je namijenjen za financiranje tvrtki koje razvijaju inovativne tehnologije.

Najbolje odabrane inovativne tvrtke, osim novcu, imat će pristup i investitorima, korporacijama te mentorima. EIC fond investirat će do 2,5 milijuna eura nepovratnih sredstava i do 17,5 milijuna eura kapitala (u zamjenu za manji dio tvrtke - kao prijateljski investitor).

Cilj programa je osnažiti inovacijski ekosustav u Europi i poduprijeti inovacije visokog rizika pokrivanjem nedostataka na tržištu rizičnog kapitala.

EIC je osnovala Europska komisija i posljednje dvije godine funkcionirao je kao pilot projekt s manjim budžetom. Sad je naslijedio i unaprijedio SME Instrument (Instrument za malo i srednje poduzetništvo) iz kojeg su samo dvije hrvatske tvrtke dobile sredstva; Rimac Automobili i Amphinicy Technologies.

EIC-jeva veleposlanica za Hrvatsku (EIC National Champion) je Ana Barjašić, koja je u toj instituciji od osnutka, a ove godine je i članica žirija za EU Women Innovators Awards. 

Službeno otvorenje Europskog inovacijskog vijeca bit će 18.ožujka u 9.30 sati, a  19. ožujka u 9.30 sati je Dan za prijavitelje - informacije i savjeti kako to učiniti za tvrtke koje se žele prijaviti.

Oba događaja mogu se pratiti na EUScienceInnov YouTube kanalu OVDJE.

25. travanj 2024 03:30