Hrvatska
StoryEditor

Matija Kopić: Ekspanzija globalne logističke i proizvodne infrastrukture najveća je poslovna prilika današnjice

24. Rujan 2021.
Matija Kopić, Dan velikih planova

Na ovogodišnjem Liderovom Danu velikih planova, među mnogim prepoznatljivim imenima gospodarskog i političkog života zemlje, svoja očekivanja i razmišljanja podijelit će i poznati stratup poduzetnik Matija Kopić, osnivač Gideon Brothersa, uspješne tvrtke za robotiku i umjetnu inteligenciju koja razvija autonomne mobilne robote za industriju i logistiku.

Kopić u 2022. očekuje nastavak trenda oporavka te rasta gospodarstva u cjelini te nastavak eksplozivnog rasta tržišta automatizacije, kao i nastavak tranzicije gospodarstva prema zelenoj i električnoj ekonomiji.

- Ekspanzija svjetskog gospodarstva će u narednim godinama biti praćena i snažnom ekspanzijom globalne logističke i proizvodne infrastrukture. Već danas smo svjedoci ubrzanoj izgradnji novih skladišnih i proizvodnih kapaciteta diljem svijeta, a fleksibilna automatizacija je ključ stavljanja takvih kapaciteta u službu gospodarstva budućnosti - koje mora biti spremno na konstantnu i sve bržu prilagodbu, i koje je pod ogromnim pritiskom isporučiti sve veće količine proizvoda rastuće varijabilnosti, i to kupcima koji te proizvode najčešće žele na kućnom pragu u roku od nekoliko sati (ili minuta) – kaže Kopić.

Prema podacima ABI Researcha, globalne savjetodavne tvrtke u tehnološkom sektoru, isporuke mobilnih robota za skladišta će rasti globalno po godišnjoj stopi od 40 posto od 2021. do 2030. godine.

Glavne prilike u postpandemijskom razdoblju Kopić prije svega vidi u gore opisanoj eksploziji globalnih logističkih i proizvodnih kapaciteta, praćenih fleksibilnom automatizacijom. Uz tranziciju prema zelenoj i električnoj ekonomiji, smatra da je to najveća poslovna prilika današnjice - a vjerojatno i prilika stoljeća.

- U takvoj tranziciji globalnog gospodarstva te čovječanstva u cjelini, najveći izazov će nam biti zadržati u fokusu ono najbolje što nas čini ljudima: kreativnost, povjerenje, dobronamjernost, suradnju oko realizacije ideja, jednakost prilika, briga za druge. U svijetu koji je sve više tehnološki - te sve više tehnološki centraliziran - svijetu u kojemu se brišu granice između digitalnog i fizičkog, postaje važnije nego ikada upravljati promjenama širokim društvenim konsenzusom. Dobrobit Čovjeka mora biti u fokusu svih naših nastojanja – zaključuje Kopić.

U posljednjih dvanaest godina Dan velikih planova postao je zaštitni znak Liderovih konferencija, okupivši oko 4300 sudionika i dvjesto govornika, mahom predvodnika različitih industrija te čelnih ljudi iz političkog i javnog života.

Konferencija koja se održava 29.rujna na Zagrebačkom velesajmu stekla je status nezaobilaznog političko-gospodarskog eventa, a ove će godine obuhvatiti ključne teme kao što su globalni trendovi, očekivanja od sljedeće godine u regiji, monetarno-kreditna politika u 2022. i uvođenje eura, fiskalna politika i učinci na potrošnju, privlačenje investicija i poticanje izvoza te prognoze za 2022.

Ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 13. Danu velikih planova koji se održava 29. rujna u Velikoj kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Više informacija možete pronaći na poveznici.

Ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 13. Danu velikih planova koji se održava 29. rujna u Velikoj kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Više informacija možete pronaći na poveznici.

18. travanj 2024 20:58