Hrvatska
StoryEditor

Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive: Vidimo nastavak trenda rasta izvoza

13. Prosinac 2021.
Mihael Furjanfoto Rene Karaman

Prihod Plive ove će godine biti sličan kao i 2020., izjavio je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive na godišnjem druženju s novinarima, te istaknuo da Pliva ove godine obilježava sto godina postojanja, ali proslave neće biti zbog pandemije koronavirusa.

– Ovo je još jedna uspješna godina iza nas, prvi i ključni cilj kompanije je osigurati redovnu opskrbu našim korisnicima, radili smo redovno bez obzira na pandemiju i nismo imali nikakvog diskontinutiteta u opskrbi. Što se tiče financijskih rezultata, još ne možemo komunicirati jer godina nije gotova, ali vidimo nastavak trenda rasta izvoza i ponosni smo jer imamo rast izvoza i prodaje. Imat ćemo slične ili nešto povoljnije poslovne rezultate u ovoj godini u odnosu na prošlu i s obzriom na situaciju, jako smo zadovoljni – kaže Furjan.

Pliva je tijekom 2021. zaposlila tristotinjak novih djelatnika, napustilo ju je oko osamdeset zaposlenih, tako da danas ima ukupno 2700 zaposlenika u Zagrebu i u Novom Marofu, a kad se tome pridodaju zaposlenici kompanija koje Plivu podržavaju kroz djelatnosti čišćenja, održavanja i prehrane, ukupno je 3300 zaposlenih.

– Ponosni smo jer smo jedan od navjećih privatnih poslodavaca u Hrvatskoj i najveći u industriji, a jedna smo od rijetkih kompanija gdje dominiraju žene. U upravi je donos dva naspram dva, a u širem menadžerskom timu je oko 75 posto žena – kaže Furjan.

Udio visokoobrazovnih zaposlenika je 70-80 posto, no ni Pliva kao ni mnoge druge kompanije ne može dobiti gotove ljude jer u Hrvatskoj nema dovoljno domaćih kompanija i velikog izbora iskusnog kadra pa zapošljava mlade direktno s fakulteta i uvodi ih u svijet rada. U posljednje vrijeme sve više zapošljavaju informatičare kojih je trenutačno 200 i bilježe stalni rast potreba za tom strukom jer su IT Centar izvrnosti za Tevu.

– Nikada kao ove godine nismo imali veću proizvodnju, proizvest ćemo više od sedam milijardi različitih tableta, kapsula i injekcija što je otprilike četiri puta više nego što je količinski bila naša proizvodnja prije deset godina u Zagrebu i trebaju nam ljudi u proizvodnji kojih je sad pedeset posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Trebamo i farmaceute, inženjere različitih profila i infromatičare. Pliva je i dalje poslodavac izbora za najbolje studente i učenike koji ulaze u svijet rada – kaže Furjan.

Čak 90 posto Plivinih prihoda čini izvoz, ali u izvoznu statistiku ulazi samo izvoz roba, ali ne i znanja Plivinih centara dijeljenih aktivnosti s pomoću kojih podržava Teva Grupu u financijama, ljudskim potencijalima i informatici. Furjan je govorio i o planovima za povećanje rasta izvoza, te smanjenju utjecaja na hrvatskom tržištu na kojem sad Pliva prodaje 400 proizvoda i uprihodi pola milijarde kuna godišnje. No prihod od izvoza je oko pet milijardi kuna, a izvoz će i dalje rasti jer Pliva ima cijeli niz lansiranja novih proizvoda, posebno na američkom tržištu gdje očekuje značajan rast u idućim godinama.

18. travanj 2024 22:08