Hrvatska
StoryEditor

Ministrica Vučković: U idućem razdoblju planiramo povećati potpore za mlade poljoprivrednike

08. Ožujak 2021.
Marija Vučkovićfoto Ratko Mavar

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je u Koprivnici izjavila kako će se pokušati napraviti sve da rast proizvodnje sirovog mlijeka u Hrvatskoj postane trend, kao i da se u idućem razdoblju planira povećati potpore za mlade poljoprivrednike. 

Ministrica Vučković posjetila je Koprivničko-križevačku županiju, a uz razgovore s predstavnicima županije, Križevaca i Koprivnice posjetila je i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, nove prostore Sirane Imbrišić te uručila ugovore o potporama iz Programa ruralnog razvoja za projekte trojice poljoprivrednika na području županije.  

Glavne teme razgovara s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom bile su stanje u mljekarstvu i govedarstvu, kao i izgradnja distribucijskih centara poljoprivrednih proizvoda. 

Ministrica Vučković izjavila je i kako vjeruje da su u mljekarstvu, nakon niza godina u kojima se smanjivao broj isporučitelja mlijeka, najgori problemi iza nas.

- U posljednjih osam mjeseci, nakon dugog niza godina, imamo iz mjeseca u mjesec blago povećava proizvodnja sirovog mlijeka u Hrvatskoj i pokušat ćemo napraviti sve da to postane trend. Ove godine se tu suočavamo s određenim poremećajima koji su vezani uz prilagodbu pravnoj stečevini EU i mi ćemo pokušati pomoći najugroženijima, a to su mali isporučitelji u najudaljenijim područjima -  naglasila je Vučković

Kako je najavljeno nakon tog sastanka, do 2026. godine u zemlji se planira izgraditi 13 distribucijskih centara poljoprivrednih proizvoda sa svom potrebnom infrastrukturom, što je kao strateški element ušlo i u program Vlade RH, a uskoro će biti raspisan i javni poziv za iskaz interesa kako bi se vidjelo na kojim lokacijama će se graditi.

Razgovaralo se i o suradnji Podravke s poljoprivrednim proizvođačima, a župan Koren je istaknuo kako je Podravka "prehrambeni gigant koji je sposoban apsorbirati svu poljoprivrednu proizvodnju za svoje potrebe, ne samo iz naše županije, nego usudim se reći i iz cijele Hrvatske".

No, pritom je važnom ocijenio i ulogu države, jer će "bez bez subvencioniranja te proizvodnje biti teško ostvariti cilj koji smo si zadali". 

Ministrica poljoprivrede posjetila je i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, gdje je razgledala i agrokemijski laboratorij za kontrolu plodnosti tla te sa stručnjacima razgovarala i o nacrtu Zakona o sjemenu koji je, kako je i sama rekla, javnosti izazvao prilično bure.

Razgovaralo se i o padu motivacije i interesa mladih za studij poljoprivrede, jer tu činjenicu ne treba ignorirati, a slična je situacija i sa šumarstvom i drvoprerađivačkom industrijom.

Ministrica je tijekom posjeta dodijelila i nove ugovore o financiranju iz Programa ruralnog razvoja trojici nositelja poljoprivrednih gospodarstava koji su prošli na natječajima, a riječ je o ukupno nešto više od 860.000 kuna za projekte nabave sunčane elektrane, usluge maličranja te ulaganje u pokretanje novih nepoljoprivrednih djelatnosti.

S ova tri ugovora šaljemo dodatnu poruku, jer smatramo da poljoprivredi značajno može pomoći ulaganje u obnovljive izvore energije, kao i pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu jer to obogaćuje život čovjeka na selu, a osobito doprinosi interesu mladog čovjeka za bavljenje poljoprivrednim zanimanjem, naglasila je Vučković, uz napomenu kako Vlada u idućem razdoblju planira povećati potpore za mlade poljoprivrednike.

Ministrica Vučković je tijekom posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji u mjestu Kozarevcu u đurđevačkom dijelu Podravine posjetila nove prostore Sirane Imbrišić, koji su se za taj posao odlučili prije nekoliko godina kada je većina dotadašnjih proizvođača mlijeka odustajala od toga posla.

 

18. travanj 2024 03:02