Hrvatska
StoryEditor

Na konferenciji Zagreb Design Weeka gostovat će renomirani dizajner Giulio Cappellini

17. Rujan 2021.

Ovogodišnji Zagreb Design Week održava se od 21. do 26. rujna u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, a tim povodom će se u srijedu 22. rujna od 15:30 do 17:00 sati održati i konferencija 'Identitet – budućnost industrije namještaja' koja se organizira u suradnji s HUP-Udrugom drvne i papirne industrije.

Na konferenciji će, uz ostale uzvanike, posebno predavanje održati renomirani dizajner Giulio Cappellini, umjetnički direktor talijanske dizajnerske tvrtke Cappellini sa sjedištem u Milanu. Također, biti će predstavljeni uspješni primjeri suradnje hrvatskih proizvođača namještaja i dizajnera: izlaganja će održati Tomislav Knezović, direktor i vlasnik Prostorije; Mladen Orešić, dizajner koji će govoriti o projektu Spin Valis te Ivić Pašalić, predsjednik Nadzornog odbora Mundus Viridisa. Također, razgovarat će se i s Davorom Bruketom, direktorom reklamne agencije Bruketa&Žinić&Grey koji će pričati o važnosti implementacije kreativnih rješenja u procesu izrade namještaja. 

- Kroz više desetljeća naša industrija namještaja radila tzv. lohn poslove za velike internacionalne trgovačke lance. Oni su davali gotov dizajn, a mi ponajbolju sirovinu i rad za male novce. Rast cijena rada, sirovine i drugih troškova doveo je do neisplativosti takvog posla, koji se preselio u Kinu, Vijetnam... Kako u tome razdoblju nismo investirali, razvijali nove proizvode, iako imamo sjajne dizajnere, dizajn je potpuno zanemaren, sve to dolazi na naplatu. Sa starim načinom rada ne može se dalje. Nužno je strateško restrukturiranje ukupnog sektora u 'Industriju sa identitetom'. Vjerujemo da će ova konferencija biti dobar korak na tome putu i sretni smo da možemo predstaviti neke zaista odlične primjere domaćih proizvođača i dizajnera. Hvale vrijedna je tvornica Prostorija te Tomislav Knezović koji može biti odličan primjer i uzor mnogima od nas. Naša tvrtka Mundus Viridis gradi brand Milla&Milli koji je višestruko nagrađen najprestižnijim međunarodnim nagradama za dizajn i brand - kazao je Pašalić. 

Inače, tema ovogodišnjeg festivala je 'Otpornost' čime se želi staviti naglasak na neobične okolnosti koje nas prate od kada je krenula pandemija. Cilj je istaknuti važnost pozitivnog gledanja u budućnost te potaknuti razmišljanje o gradnji 'boljih, stabilnijih, održivih, trajnijih, ekološkijih, humanijih i inteligentnijih sustava, koji će nam pomoći da postanemo otporniji na sve poremećaje u budućnosti'.

15. travanj 2024 10:50