Hrvatska
StoryEditor

Na Kvarneru sve više gostiju, ali očekuje se oko 30 posto lanjskog turističkog prometa

26. Svibanj 2020.

Na Kvarneru ovoga ljeta očekuju da bi mogli ostvariti oko 30 posto lanjskog turističkog prometa, budući da s glavnih tržišta rezervacije za ljeto nisu otkazane, a nastavlja se i zanimanje turista za dolazak u tu regiju, izvijestila je u utorak direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

U svibnju je na Kvarneru otvoreno 39 hotela i 11 kampova, a Peršić Živadinov kaže da se veći broj smještajnih objekata sprema otvoriti u lipnju, što ovisi o daljnjem otvaranju granica te ukidanju zabrane putovanja.

- Cijela Hrvatska, pa i regija Kvarner, među najboljima je u Europi po reakcijama službi za organizirano provođenje mjera zaštite i očuvanje epidemiološke slike, čemu su pridonijeli i smještajni i ugostiteljski objekti svojim zatvaranjem. To je omogućilo i da brže od ostalih zemalja budemo spremni za početak ljetne turističke sezone - ocjenjuje.

Po njezinim riječima, sada je važno da se na razini EU što prije dogovori jedinstveno postupanje kod dolaska gostiju i njihovo vraćanje u matične države, kao i da se uvede aplikacija koja će gostima omogućiti brzi postupak prelaska hrvatske granice. Trenutno najjačom prednošću Hrvatske smatra njezinu blizinu i brzu dostupnost automobilima.

- Mogućnost nesmetanog i brzog prelaska granice i uvjeti povratka u matičnu zemlju jako će utjecati na konačne rezultate ljetne turističke sezone - smatra Peršić Živadinov.

S popuštanjem mjera u prvih 10-ak dana svibnja na Kvarneru je bilo 14 tisuća noćenja, a u idućih 10-ak dana 43 tisuće, navodi. Primjerice, Slovenci su na Kavrneru u prvom vikendu popuštanja mjera ostvarili 1550 noćenja, što je tek 22 posto od broja u istom vikendu 2019., dok je već vikend kasnije njihovih noćenja bilo 9150 noćenja ili 58 posto od istog lanjskog vikenda.

- Važno nam je popuštanje mjera i odluka o relaksaciji uvjeta prelaska granica iz Austrije i Njemačke, s obzirom da nam ti turisti čine 15 odnosno 30 posto udjela u ukupnim noćenjima na Kvarneru - kaže Peršić Živadinov, istaknuvši i da je Hrvatska po anketi u Njemačkoj u vrhu najtraženijih destinacija.

Napominje i da je TZ Kvarnera cijelo vrijeme u komunikaciji s domaćim i stranim turističkim novinarima, bloggerima i agentima, sa stranim predstavništvima HTZ-a i drugim partnerima kako bi pravovremeno reagirali i što prije mogli ponovno organizirati studijska putovanja novinara.

19. travanj 2024 21:41