Hrvatska
StoryEditor

Nova AAA analiza tvrtke Bisnode: u Hrvatskoj se po izvrsnosti ističu mikrojedinice

23. Prosinac 2020.
Bisnode AAA

Prema aktualnoj analizi tvrtke Bisnode certificirana poduzeća pokazuju natprosječno i održivo poslovanje jer su se prema svim pokazateljima pokazala uspješnijima i učinkovitijima u usporedbi s prosjekom gospodarstva. Nova analiza tvrtke Bisnode pokazala je da više od 97 posto certificiranih poduzeća usprkos krizi u 2020. godini posluje bez blokada transakcijskih računa. Najveći broj certificiranih „izvrsnih“ poduzeća dolazi iz Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske županije i Primorsko-goranske županije, a po izvrsnosti se ističu mikrojedinice.

Više od 97 % certificiranih poduzeća nema blokade transakcijskog računa u 2020. godini

Sva certificirana poduzeća spadaju u sam vrh najboljih pravnih subjekata i zato poslovanje s njima predstavlja vrlo nizak stupanj rizika.

Poduzeća s bonitetnom izvrsnošću imaju veću vjerojatnost za uspješan nastavak poslovanja i nakon završetka gospodarske krize, a poduzeća s nižim ocjenama boniteta više su izložena riziku.

Procjena vjerojatnosti negativnog događaja (Failure Score) i u izvanrednim se okolnostima pokazala vrlo čvrstim i vjerodostojnim pokazateljem stanja poduzeća. Aktualna analiza certificiranih poduzeća pokazala je da je više od 97 posto poduzeća certificiranih u 2019. godini i u 2020. godini poslovalo uspješno – poduzeća usprkos krizi nisu imala blokade transakcijskog računa. Certifikat se tako i u kriznim vremenima pokazao kao pouzdan instrument za mjerenje stanja poslovnog subjekta.

U „klubu izvrsnih” samo 9,4 % hrvatskih poduzeća

S certifikatom bonitetne izvrsnosti poduzeća ulaze u „klub hrvatskih izvrsnih poduzeća” u kojem se prema aktualnom istraživanju tvrtke Bisnode (studeni 2020.) nalazi samo 9,4 % poduzeća s natprosječnom kvalitetom poslovanja. Među njima u najviše razrede bonitetne izvrsnosti spada 7,6 % poduzeća koja dosežu standarde bonitetne izvrsnosti tri godine zaredom. Srebrnu izvrsnost tako postiže 5,3 % poduzeća, Zlatnu izvrsnost 1,5 %, a Platinastu izvrsnost 0,8 % hrvatskih poduzeća pri čemu je u najvišem razredu (AAA) 0,2 % poduzeća, u višem razredu (AA) 0,4 % poduzeća, a u visokom razredu (A) 1,3 % poduzeća.

Po izvrsnosti se ističu mikrojedinice

Među poduzećima koja postižu bonitetnu izvrsnost gotovo je više od dvije trećine mikrojedinica (69,4 %), slijede mala poduzeća (25,7 %), a zatim srednja (4,0 %) i velika poduzeća (1,0 %).

Većina mikro i malih poduzeća postiže Srebrnu bonitetnu izvrsnost, a među srednjim i velikim jedinicama najviše je onih koje postižu Platinastu bonitetnu izvrsnost. S obzirom na organizacijski oblik najviše je trgovačkih društava (88,0 %), obrtnika (6,5 %) i ustanova (2,9 %) - s izvrsnim bonitetom, a većinom spadaju u Srebrnu ocjenu bonitetne izvrsnosti.

U Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Primorsko-goranskoj županiji najveći je udio „izvrsnih“ poduzeća

Gotovo trećina poduzeća koja imaju bonitetnu izvrsnost dolazi iz Grada Zagreba (34,3 %), slijedi Splitsko-dalmatinska županija (10,2 %), zatim Primorsko-goranska (8,5 %), Istarska (7,7 %), i Zagrebačka (7,5 %) županija. Sljedeća je po udjelu „izvrsnih“ poduzeća Dubrovačko-neretvanska županija, (3,7 %), odmah za njom slijede Osječko-baranjska i Varaždinska županija (obje 3,6 %), zatim Međimurska (3,0 %) i Zadarska županija (2,6 %). Više od polovice svih poduzeća koja ispunjavaju standarde Zlatne bonitetne izvrsnosti dolazi iz Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske županije, Istarske ili Primorsko-goranske županije.

Bonitetnu izvrsnost postiže najviše poduzeća iz djelatnosti trgovine na veliko i na malo te popravka motornih vozila i motocikala

Među poduzećima koja pokazuju bonitetnu izvrsnost najviše je poduzeća koja po standardnoj klasifikaciji spadaju u M – stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (26,2 %) i G – trgovina na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikala (20,9 %), nakon njih slijede C – prerađivačka industrija (14,5 %), F – građevinarstvo (7,5 %) i J – informacije i komunikacije (7,4 %). U djelatnosti E – opskrba vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom najveći je udio poduzeća koja postižu Zlatnu bonitetnu izvrsnost AAA.

Certifikat bonitetne izvrsnosti omogućava sigurno poslovanje i povećava povjerenje u nesigurnim vremenima

Kako izbjeći pogrešne i rizične poslovne odluke koje vaše poduzeće vode u propast? Redovito provjeravajte i nove i postojeće poslovne partnere u rješenjima tvrtke Bisnode i istovremeno obratite pažnju na promjenjive pokazatelje, odnosno ocjene među kojima su vrlo važni indeks plaćanja kao najbrži indikator rizika, dnevno ažurirana dinamična ocjena boniteta koja dnevno prepoznaje vjerojatnost blokade transakcijskog računa i dnevno ažurirana ocjena Failure Score koja za 12 mjeseci unaprijed predviđa negativne poslovne događaje na tržištu.

Dodatno se možete zaštititi od rizika tako da za poslovne partnere birate poduzeća s certifikatom bonitetne izvrsnosti koji je pokazatelj stabilnosti poslovanja što je posebno važno u kriznim i nesigurnim vremenima. Provjerite kojoj bonitetnoj izvrsnosti pripadate ovdje.

23. travanj 2024 09:42