Hrvatska
StoryEditor

Novi broj Lidera donosi priče o biznisu na uvjetnoj slobodi, radu na crno, osobnoj potrošnji i uredima budućnosti

29. Travanj 2020.
Lider 761

U novom broju poslovnog tjednika Lider tema broja se bavi popuštanjem mjera. Kažu poduzetnici da je biznis trenutno na uvjetnoj slobodi. Zašto je tome tako? Bezbroj je još neodgovorenih pitanja praktične naravi o tome pod kojim uvjetima poduzetnici u pojedinim branšama mogu ponovno pokrenuti poslovanje. Zbunjuje ih i pravna težina preporuka koje se donose kao uvjet ponovnog pokretanja biznisa. Imaju li preporuke zakonsku težinu i može li inspekcija na osnovi njih zatvoriti nečiji biznis? Napokon, mnogi od poduzetnika i ne znaju da ne moraju raditi ako procijene da im je to u ovom trenutku neisplativo. Sve o biznisu u vrijeme poluotvorenog gospodarstva saznale su Željka Laslavić i Ksenija Puškarić.

Uzalud će biti sve mjere kojima država pokušava ublažiti ekonomske nepogode koje nam donosi korona ako građani ne 'odriješe kesu'. Bez rasta osobne potrošnje ne možemo se nadati oporavku. Različita su mišljenja o tome kako se vratiti starim potrošačkim navikama i zakotrljati gospodarstvo: od potrošačkih vaučera, smanjenja poreza na dohodak do pomoći najranjivijima. Kako ljude natjerati da ponovno počnu trošiti saznala je Matilda Bačelić.

Sveti naš pleksi! Pleksiglas je postao najtraženiji proizvod među tvrtkama koje na sve načine pokušavaju razdvojiti ljude kako ne bi bilo kapljičnog prijenosa virusa, a pleksi je čini se najbolji zaštitnik. Zbog toga, mnoge su tvrtke koje s njim nisu imale veze, krenule u posao pleksijem, a Aleksandra Brzić piše kako se snalaze s proizvodnjom novog proizvoda.

Lov u mutnom, rad na crno. Sve je to zahvatilo Zagreb nakon potresa. Naime, Edis Felić otkriva kako na obnovi Grada Zagreba radi tvrtka ugašena prije deset godina.

Uskoro nas sve očekuje povratak u ured. Ali kakav će nas ured dočekati? Vraćamo li se u 80-e i u tada popularne 'cubicle' urede? Kako će izgledati uredi budućnosti saznao je Jozo Knez.

20. travanj 2024 05:37