Hrvatska
StoryEditor

Novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja koje je temelj optužnice u slučaju Agrokor

18. Listopad 2021.

Visoki kazneni sud naložio je novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se temelji još uvijek nepotvrđena optužnica u slučaju Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i njegovih suokrivljenika za štetu koncernu od 1,2 milijarde kuna.

Visoki kazneni sud (VKS) u ponedjeljak je objavio da je ukinuo prvostupanjsko rješenje optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda u dijelu kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje kao nezakonitog dokaza kombiniranog financijsko-knjigovodstvenog i revizorskog vještačenja.

Riječ je o dokumentu koje je izradila poljska podružnica vrtke KPMG, a za koji je država platila 8,6 milijuna kuna. Obrana, s druge strane, tvrdi da je riječ o nezakonitom dokazu jer je na njemu radio i hrvatski ogranak te tvrtke koji je navodno angažirala i kasnija privremena uprava pa sumnjaju u sukob interesa.

VKS ocjenjuje da u prvostupanjskoj odluci navodi o tome koje su osobe izradile kombinirano vještačenje nejasni i u znatnoj mjeri proturječni.

- Zbog toga se rješenje ne može ispitati niti u dijelu koji se odnosi na razloge postoje li zakonom propisane okolnosti za izuzeće osoba koje su sudjelovale na izradi nalaza i mišljenja. Te okolnosti su od utjecaja na zakonitost nalaza i mišljenja - pojasnio je VKS.

Apelacijski sud je izvijestio da će prvostupanjski sud u ponovljenom odlučivanju otkloniti pogreške na koje je upozoren te da će obrani omogućiti utvrđivanje koje su sve osobe sudjelovali u izradi nalaza i mišljenja.

- Jedino tako obrana može doći do relevantnih saznanja potrebnih za utvrđivanje ima li razloga za izuzeće vještaka - priopćio je sud dodajući da će kao svjedoka pozvati osobu koja je taj dokument potpisala.

VKS je nadodao da će prvostupanjski sud, ovisno o dobivenim podacima, utvrditi 'i na koje se poslove odnosio angažman drugih pravnih osoba', a utvrdit će i kakva je bila priroda prijašnjeg poslovnog odnosa između tvrtki koje su sudjelovale u izradi vještačenja.

Za štetu Agrokoru tužiteljstvo tereti Todorića, sinove i najbliže suradnike

Todorića i njegovih 14 suoptuženika tereti se da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna pribavljen je nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

Osim Ivice Todorića, optužnicom su obuhvaćeni njegovi nekadašnji najbliži suradnici, među kojima su i sinovi Ante, nekadašnji predsjednik nadzornog odbora te Ivan, nekadašnji izvršni direktor Agrokora.

Optužnicom su obuhvaćeni i izvršni potpredsjednik uprave za financije i kontrolu Tomislava Lučić, izvršna potpredsjednica za strateške poslovne Ljerka Puljić, izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta Damir Kuštrak te izvršna potpredsjednica za maloprodaju Piruška Canjuga.

Uz njih, optužnica tereti i bivšeg izvršnog potpredsjednika za strategiju Ivana Crnjca, izvršnog potpredsjednika za hranu Mislava Galića, Todorićevog zeta i nekadašnjeg izvršnog potpredsjednika za prodaju i usluge Hrvoja Balenta. Optužnicom su obuhvaćeni i bivši izvršni direktor u sektoru financija i računovodstva Alojzije Pandžić, direktor interne revizije Marijan Alagušić i nekadašnji izvršni potpredsjednik za tržišta, prodaju i logistiku Ivica Sertić te revizori Olivio Discordia i Sanja Hrustić.

Optužnica za tzv. veliki Agrokor, koja je podignuta u rujnu, ima 459 stranica, a cijeli spis oko 80.000 stranica.

Ivica Todorić je početkom listopada 2020. u tzv. malom Agrokoru nepravomoćno oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje suradnika oštetio za 1,25 milijuna eura.

19. travanj 2024 10:54