Hrvatska
StoryEditor

Plenković: EK procjenjuje da će hrvatsko gospodarstvo u 2021. rasti 7,5 posto

23. Srpanj 2020.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar
Mandatar Vlade Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako bi u ovoj godini, u odnosu na lani, Hrvatska mogla pretrpjeti gospodarski pad od oko 10 posto, no već slijedeće godine očekuje se snažan oporavak po stopi iznad šest posto.

- Po procjenama Europske komisije mogli bismo rasti čak za 7,5 posto u 2021. godini - rekao je Plenković u Hrvatskom saboru predstavljajući program i sastav svoje druge, a 15. hrvatske Vlade.

Naglasio je da će u tom pogledu Vladin prioritet biti da nakon Europskog vijeća i ispregovaranih 22 milijarde eura te europskog programa za oporavak u potpunosti iskoristi ta sredstva kao dodatnu snažnu polugu za oporavak gospodarstva. Najavio je kako će njegova Vlada, koju bi Sabor trebao potvrditi u četvrtak, sa sjednice u petak poslati zakonski prijedlog o obnovi Zagreba i njegove okolice od potresa. Štete se procjenjuju na 11, 5 milijardi eura, podsjetio je. Upozorio je da će se Hrvatska morati i dalje nositi s posljedicama pandemije koronavirusa, koja u svijetu ne jenjava, nego se, naprotiv, ubrzava.

- Pandemija će još biti s nama pa trebamo ostati odgovorni i pridržavanjem mjera naučiti živjeti s virusom - rekao je Plenković naglašavajući kako jedino zajedno, uz oslanjanje na struku i znanost, možemo uspješno prebroditi ovo zahtjevno vrijeme i osigurati gospodarski oporavak Hrvatske.

Pozdravio je sve zdravstvene djelatnike i ostale službe koje se bore da bi u pandemiji spasili svaki život.

Stvoriti uvjete za 100.000 novih radnih mjesta, povećanje prosječne i minimalne plaće te dodatna porezna rasterećenja, neki su od ciljeva iz programa nove Plenkovićeve Vlade do 2024. godine. Pet je temeljnih programskih područja, odnosno prioriteta koji će joj biti vodilja: socijalnu sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost.

Za članove svoje Vlade, koje je predstavio Saboru, Plenković kaže da su tim iskusnih i profesionalnih ljudi sa svojim karijerama.

13. travanj 2024 21:44