Hrvatska
StoryEditor

Plenkovićev paket nježnih reformi

03. Srpanj 2021.
Andrej Plenković

Napokon smo saznali kakve su Vladine namjere za iduće tri godine, u kojima neće biti nikakvih izbora. Premijer nije mogao propustiti konferenciju Jutarnjeg lista znakovita naziva '30 godina samostalnosti – ključni hrvatski uspjesi'. Tamo se pohvalio izglednim ulaskom u Schengen i završetkom Pelješkog mosta, ambicijom za ulazak u eurozonu 1. siječnja 2023. te dolaskom borbenih aviona početkom 2024.

No, još su važnije reforme, koje su se napokon počele spominjati za ovo 'bezizborno' razdoblje. Prvo je na redu zdravstvo, pa pravosuđe, reforma državne uprave i teritorijalni preustroj. Doduše, Plenković nije veliki reformator, više voli 'dizati letvicu' centimetar po centimetar, onako kako je to svojedobno radio Sergej Bubka.

Tako je najavio da županije ostaju, a samo kod općina će biti nekih područja za spajanja 'ili barem zajedničke funkcije'. Slično će se, dakle 'minimalno invazivno', prema prvim konturama, intervenirati i u zdravstvo, a nježnost bi mogao biti zajednički nazivnik cijelog paketa.

17. travanj 2024 15:09