Hrvatska
StoryEditor

Potpore za očuvanje radnih mjesta još uvijek nisu isplaćene čak 30 posto poduzetnika

25. Svibanj 2020.
U posljednjoj anketi koju je udruga Glas poduzetnika provela među članovima, čak 30 posto poduzetnika se izjasnilo kako im još uvijek nisu isplaćene potpore za očuvanje radnih mjesta ili su isplaćene djelomično.

Podsjetimo, do 15. u svakome mjesecu plaća se mora isplatiti. Prema sklopljenim ugovorima s HZZ-om, svi koji su zatražili pomoć predviđenu u sklopu mjera, su ih do tada trebali dobiti.

Stoga je Udruga Glas poduzetnika krajem prošlog tjedna napravila anketu kako bi vidjeli koliki broj njihovih članova je dobio, a koliki nije dobio potpore za plaće svojim zaposlenicima.

Rezultati su bili poražavajući, jer gotovo dvije trećine poduzetnika nije dobilo potpore koje su im obećane i samim time njihovi zaposlenici su ostali bez plaća.

S obzirom na ovu, već jako lošu situaciju, nadali su se da je ovaj tjedan ostatak poduzetnika ipak dobio potpore. Upitali su ponovno svoje članove: Jeste li do sada dobili poticaje za plaće za 4. mjesec?

Ovo su rezultati:

Nešto iznad 60 posto odgovorilo je potvrdno. Njima možemo pridružiti još 10 posto koji javljaju da su dobili poticaje još prošli tjedan. Ono što zabrinjava jest činjenica da gotovo 25 posto ispitanika još uvijek NIJE dobilo poticaje, a skoro 5 posto je dobilo samo djelomičnu isplatu. To dovodi u zabrinjavajući položaj gotovo 30 posto poduzetnika i sve njihove zaposlenike.

Koji je razlog, nedostaje li državi novca? Na ovo pitanje je hitno potreban odgovor. A potrebno je i pripremiti cijeli sustav za iduće mjesece kako bismo izbjegli ovakvu konfuziju i oprečne informacije. Kada bi ijedna tvrtka u privatnom sektoru na ovakav način poslovala, bila bi pod rizikom kazni, tužbi ili čak pred zatvaranjem. U mjesecima u kojima je svaki prihod važan za preživljavanje, Glas poduzetnika apelira da se ovakvi propusti više ne događaju. Potrebno je da svaka mjera bude jasno i transparentno definirana i provedena!

06. veljača 2023 00:11