Hrvatska
StoryEditor

Rebalans proračuna: Prihodi države viši, rashodi manji

14. Studeni 2019.

Hrvatski sabor u četvrtak je većinom glasova izmijenio ovogodišnji državni proračun, čiji se ukupni prihodi povećavaju za 1,6 milijardi kuna, na 137,7 milijardi, dok se rashodi smanjuju za 1,3 milijarde, na 139 milijardi kuna.

Najznačajnija povećanja odnose se na osiguranje dodatnih sredstava za zaposlene (494,2 milijuna kuna), povećanje izdvajanja za mirovine (849,6 milijuna), financiranje prve faze terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku (350 milijuna), povećanje rashoda za prava iz sustava socijalne skrbi te za sanaciju ustanova u zdravstvu. 

Najznačajnija smanjenja odnose se na uštede na kamatama (797 milijuna) i smanjenje za naknade aktivne politike zapošljavanja (151 milijun kuna).

Sabor se suglasio s Vladinim amandmanom da se unutarnjom preraspodjelom osigura 2,8 milijuna kuna za Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina. Za taj iznos smanjuju se sredstva Ministarstvu financija, a povećavaju Ministarstvu znanosti i obrazovanja. 

Sabor je odbio oporbene amandmane na rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Za izmjene ovogodišnjeg državnog proračuna glasovala je većina zastupnika (82 'za', jedan suzdržan, 41 protiv).   

Grmoja: Iz medija saznajemo da ste se povukli

Iz Mosta su još jednom pokušali otvoriti pitanje iznajmljivanja sabornice za potrebe Europske pučke stranke (EPP), pri čemu je Nikola Grmoja zamjerio vladajućima kako iz medija doznaju "da ste se povukli, da se sabornica neće dati EPP-u", osvrčući se na informacije da se ni sjednica predsjedništva, niti sjednica političke skupštine EPP-a ipak neće održati u Saboru.

- To nije tema, sjednite i ne zloupotrebljavajte Poslovnik, uzvratio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, pa krenuo s glasovanjem. 

Najavio je i da će se saborsko Predsjedništvo sastati nakon što završi skupna sjednica.

07. lipanj 2023 10:53