Hrvatska
StoryEditor

Spačva u prvoj polovici godine ostvarila osam puta manju dobit u odnosu na isto razdoblje 2020.

23. Srpanj 2021.

Drvna industrija Spačva u prvom je polugodištu ostvarila 756,2 tisuće kuna dobiti, što je otprilike osam puta manje u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 6,1 milijun kuna, podaci su iz nekonsolidiranog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni su prihodi dosegnuli 130,76 milijuna kuna, što je 19,4 posto više nego u istom razdoblju lani.

Prihodi od prodaje pritom su iznosili 127,2 milijuna kuna pri čemu je na inozemnom tržištu ostvareno 73,15 posto ili 93 milijuna kuna, navodi se u izvješću. Najznačajnije zemlje izvoza su ltalija, Rumunjska, Francuska, Njemačka, Srbija, Litva, Slovenija, Grdka i Velika Britanija.

Financijski prihodi bili su 384,6 tisuća kuna i čine ih prihodi od pozitivnih tečajnih razlika. Ostali poslovni prihodi iznose 3,2 milijuna kuna i u njima je, kako se navodi, sadržan prihod od naplate štete, državnih potpora, subvencija, i prihodi ostvareni na osnovu lRl projekta. Spačva je u prvom polugodištu zabilježila i rast ukupnih rashoda, za 25,7 posto, na 130 milijuna kuna.

U izvješću se napominje i kako je obzirom na situaciju sa pandemijom covid-19 Uprava tvrtke tijekom cijele 2020. konstantno ulagala u marketinške aktivnosti i aktivnosti unaprjeđenja prodaje.

- Kraj 2020. godine je dočekan optimistično te je sukladno ostvarenim rezultatima Uprava Spačve uvjerena u uspješnu 2021. godinu, a naznake tog su vidljivi već u ostvarenim poslovnim rezultatima za drugi kvartal 2021. godine - ističe se u izvješću. 

Inače, tvrtka Pervanovo, koja je u vlasništvu Pervanovo Investa hrvatskog poduzetnika iz Švedske Darka Pervana, početkom lipnja je izvijestila da je trima ugovorima o kupoprodaji stekla ukupno 98,68 posto dionica Drvne industrije Spačva te najavila da će u propisanom roku objaviti ponudu za preuzimanje vinkovačke tvrtke.

26. svibanj 2022 18:03